среда, 26. октобар 2016.

Beogourmet 2016. - Majestic




Beogourmet je opet među nama. Donekle izmenjen. Preskočio je Savu i obreo je u istorijskom jezgru grada. Prethodno sam ga obišao 24. aprila i 25. aprila kao i 7 novembra 2015. Broj dana je, sada, sveden na dva. Sala više intimna, kompaktna, idealna za razmenu vinskih utisaka. Taktiči vredan pohvale potez, privukao je ovom vinskom festivalu i neku novu publiiku. Ovo novu, uzmite uslovno. 

 

Smestio se u hotel, čijih sam par akcija imao,a u kojem je Elizabet Tejlor davne 1958. godine napravila žurku za dvesta zvanica.  Hotel sa tradicijom starom sedam decenija, a ako mu se ime prevede s francuskog postaje „Veličanstveni“.

 
 

No vratimo se vinima. Bilo su to grčka vina (Oenogenesis), iz regiona Belje i Savina, Slovaci sa simpatičnim autohtonim vinima. 


 

Boje Srbije branila je Vinarija Milovanović iz Lazarevca. Za one ekstravagantne, trendi, bio je tu i španski plavi šardone. 


 

Najviše je bio Italijana (najjači utisak ostavili su Poggio le Volpi, Azienda agricola i Draga-Draga winery), Portugalci (Quinta da Boeira) su imali restriktivan opus (u odnosu na prethodno izdanje), Argentinci (Bodega La Rural) su kleli carinu koja im je prisvojila eksponate. 

 

Pojavila se nova robna marka šampanjaca (Alexandre Bonnet Champagne), a izostali momci iz Alzasa. 

 

Dobar je bio izbor sireva.

Нема коментара: