среда, 19. октобар 2016.

53. Oplenačku berbu - PIK Oplenac-Topola


U subotu, 8. oktobra 2016 posetili smo turističku manifestaciju Oplenačka berba u Topoli. Naš domaćin je bila vinarija PIK Oplenac. Što bi rekao onaj mlađani John Paul Young: Loza in-d- air .


Topola, gradić na obroncima brda Oplenac, zavičaj kraljevske dinastije Karađorđević, mesto je koje se diči i vinogradarstvom i vinarstvom. Mogli smo u to da se uverimo i na ovogodišnjoj 53. Oplenačkoj berbi, na vinskoj ulici, gde su svoje proizvode izneli mnogobrojni izlagači. Kao što bi Đura Jakšič (1832-1878) primetio:




"Vašar je bio; a na vašaru


sablje, pištolji, arapski at,


tuniske kape, srebro i zlato,


mletačka svila, ženevski sat."


 



Vinarije PIK "Oplenac"postoji od 1956. godine, a danas je u ruskom vlasništvu. Posluje pod sloganom: „Stare tradicije u novim tehnologijama“ 



Obišli smo modernu i raskošnu vinariju, degustacione sale i probali dva vina: belo –Villa šardone i crveno – Monarh Cuvee (merlo, kaberne sovinjon, vranac). Bela i roze vina pripadaju liniji „VILLA“ (traminac, sovinjon blan, šardone, muskat otonel, kuve i roze), a crvena objeninjuje „MONARH“(merlo, kaberne sovinjon, vranac, kuve). 


Takođe se proizvodi i linija pod nazivom „TRON“(beli kuve, kaberne sovinjon). U vlasništvu Oplenca je 47 hektara pod vinogradima. Godišnja proizvodnja vinarije je više od 700 hiljada litara vina, a za tri godine očekuje se pun kapacitet proizvodnje od 5 i po miliona litara. Ovo studijsko putovanje realizovano je u organizaciji Vinarije PIK Oplenac, a na poziv i u vođstvu Gradimira Spasojevića, autora manifestacije „Dan otvorenih vinskih podruma"









Нема коментара: