понедељак, 30. јануар 2017.

“Bitku na Neretvi” za 12 boca vina




Film „Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića iz 1969. najskuplje je ostvarenje snimljeno u počivšoj SFR Jugoslaviji.  Reč je o petom najskupljem filmu svih vremena van engleskog govornog područja. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci. 

Da li ste znali da se ambiciozni Bulajić u potrazi za atraktivnim plakatom za svoj film obreo pred čuvenim Pablom Pikasom. Zauvrat, ekcentrični španski genije zatražio je skromnoo dvanaest boca vina. Punih naravno.

Kako je do ove trampe veka došlo?

Priča seže u davnu 1964. godinu i u mondensko naselje, Monte Karlo. Dokumentarni film Veljka Bulajića “Skopje 63” dobija Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsednik žirija bio je francuski akademik Marsel Ašard, koji je, da se sve kockice slože, za vreme festivala džimrijski odseo kod svog starog prijatelja Pikasa. Pokazao mu kopiju filma. 

Izgleda da se film Pikasu dopao, jer se nakanio i otišao na završnu svečanost festivala. Čestitao je tom prilikom Bulajiću. A ovaj, nije bio glup da takvu naklonost ne zloupotrebi. 


Nekoliko godina kasnije Pikasovom agentu u Parizu Bulajić je predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će reciklirati deo svoje slike Sabinjanke i ultimativno zatražio da boja plakata bude crvena. 

Nije tražio nikakav honorar, ako zanemarinmo vinsko potraživanje u vidu 12 boca vina.

Još zanimljivije, ako znamo da je Pikaso u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Pablo Pikaso, začetnik kubizma i rekorder u broju umetničkih radova, iza sebe ostavio je nekoliko hiljada dela. Ali samo dva filmska plakata.

Jedan za španski film “Andaluzijski pas” iz 1929. godine, a drugi za “Bitku na Neretvi”.

Plakat za film je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso na poleđini. 

A ako vas zanima koje i odakle mu je poslao vina odgovor je iz Srbije, Dalmacije i Makedonije. 

Wine Jouru nije poznato da li Pikaso izvoljevao i kada je boja vina u pitanju. Ko zna nek kaže. Ne ujedam!

1 коментар:

Анониман је рекао...

SJAJNA [RICA GDE SI OOVO ISKOPAO ?