четвртак, 1. јун 2023.

En Primeur - Vinarija Miletić

 


Vinarija Miletić nalazi se u Opariću koji je ugnezdio podno Blagotina. Od čukundede Dušana koji je još u XIX veku obrađivao vinograde, do danas dosta toga se u proizvodnji vina promenilo. Marija Miletić peta je generacija vinara i vinogradara u Opariću kod Rekovca.

U neposrednoj blizini vinarije nalazi se manastir Preradovac iz XIII veka, jedan od najstarijih kulturno - istorijskih spomenika na teritoriji Levča.  Janko Brašić rodonačelnik naive potiči isto odavde.



Vinogradi se protežu na 12 hektara. Prva berba sorti rajnski rizling i merlo koju je Marija uradila u ovoj vinariji bila je 2006. godine. Kapaciteta vinarije je preko 100.000 litara  godišnje.




Vina dolaze pod etiketom Impresija:

*Tamjanika 2021, svežа, hrskava, polusuva, prijatnih kiselina, citrusna, cvetna, vinogradarske breskve, na ukusu bagremov med;

* Sovinjon Blan 2021, arome cveta zove, pokošene trave, grejpa;

* Šardonе 2022, aroma gren smit jabuka, kompota od mangoa, sa zanimljivom mešavinom gorčine i slasti u završnici;

* Rose 2021 od širaza 70% i merloa, prelepe rubinaste malina boje, voćast, arome bombona, cveta ružе;

* Merlo 2019, sortni merlo bio 9 meseci u bariku, voćkast, začinski, arome crvenog bobičastog voćа pre svega ribizla i višnja;

* Kaberne sovinjon 2017 dolazi sa pozicija koje se nalaze na  oko 430 metara n.v. -crno bobičasto voćа pre svega kupina, borovnica, ljubičica ima tu i crne čokolade i kafe.

Нема коментара: