четвртак, 25. мај 2023.

Premijera 🍷Oj, Moravo iz Despotike - tri boje



Danas smo isprobali vina iz vinarije Despotika (2011.). Ona se nalazi nadomak Smederevske Palanke, u severoistočnom delu Šumadije. Pripada Šumadijskom rejonu, Krnjevačkom vinogorju, a iz same vinarije pogled se proteže preko doline reke Jasenice, koja protiče ovim krajem, sve do Avale, Kosmaja, Bukulje, Venčaca, Oplenca i Rudnika.



Danas savladavamo gradivo vezano za vino morava 🍇. Relativno je nova sorta, priznata je 2003. godine. Nastala je enološkim bludom u par koraka nekoliko sorti, preciznije 4.



Iz Despotike ih stiže čak šеst morava. Znatno više nego reka. Mi probamo svih šеst Inox, Clay (glina), Wood (barik), Cuvee, Orange i Sweet iz 2021.
Možda je selo iz istoimene pesme zaista ravno, ali probana vina svakako nisu. Kompleksna su, zavodljivih aroma i lepih kiselina. Pored Mirjane Maksimović tu je bio i tehnolog vinarije Miloš Nikolić. Pod moravom vinarija ima tri hektara. Prvu moravu napravili su 2014.



Prva Morava pleni intezivnim mirisom u kojem dominiraju arome vinogradarskih breskvi, cveta bagrema i citrusa. Na ukusu je srednjeg tela, nežno mineralna, voćnog karaktera i hrskavih kiselina. Po sortnosti ovo vino mi se posebno dopalo.
Drugo, iz gline, polusuvo, uljasto, mineralnije, medenije.



Treće pored poljskog cveća donosi bosiljak i nanu, agresivnijeg mirisa divljih šparoga.
Četvrto vino je kupaža prethodna tri stila: 70;% inox,17 barak, 13 glina. Citrusno, mirisa trave i cveća sa livade u maju, sa klinčićеm u završnici.



Sledeće je iz 2020, sa fermenacjom i maceracijom od 3 meseca, uz boravak u bariku 9 meseci. Blagi tanini, arome kore citrusa, kandiranog voća,ccimet, karanfilčić, muskatni oraščić.
Kasna berba 2020 donosi slatki limun, koru pomorandžе, bagremovog meda, tarta od limuna (pa se sjajno mečuju) sa 10% alkohola. Resko i u završnici gorči.



Нема коментара: