среда, 7. јун 2023.

Vina sa dna Panonskog mora- Riđičko vinogorje

 

Riđica se prvi put pominje 1346. kao vlasništvo porodice Teteš. U posed porodice Emerika Kovač dolazi od 1801. Oni grade dvorac u stilu kasnog baroka. Oko dvorca je postojao i park u engleskom stilu, koji je projektovao češki baštovan Franja Hiter. Katoličku crkvu u Riđici izgradio je veleposednik Imre Kovač, 1817. godine, dok pravoslavna datira iz 1844. godine i posvećena je Svetom Nikoli.



U to vreme gajen je italijanski rizing, bela dinka, kapela i muškat. To je sеlo sa lepim drvoredima i 11 mostova. Kroz Riđicu protiče rečica Plazović, odnosno Kiđoš, koja tokom leta često presuši. Ipak, Riđičani su sagradili deset mostića preko ove rečice: Drveni, Gvozdeni, Žuti, Široki, Teretni, Vinogradski, Betonski, mostove u Riđičkoj, Frankopanovoj, Vojvođanskoj i Zrinsko – Kninskoj ulici.



Posle II svetskog rata selo su kolonizovali Srbi iz Dalmacije.






Probali smo:

Podrum Bezbradica (Vinarija Adut), gaji grašас, rajnski rizling, panonia, sivi pino, merlo.

*Bura- panonija iz 2022, sestra bliznakinja morave;

*Piljak 2022, sivi pino

Vinarija Šveljo sa vinogradima iz 2012 i 2021, gaje sovinjon i merlo.

* Sovinjon 2021 izuzetno sortan, mineralan arome peteljke paradajiza i grejpa, zove;


* Merlo 2021, na nosu likerske note, na nozdrve donose voćne note prezrelog crnog bobičastog voćа,

Vinarija Zaba u vinogradima iz 2015/16 gaji rajnski rizling, palavu, merlo, malbek.




*Rajnski rizling 2019, dunje u rizlingu sazrevaju sa starenjem, a tu je i moja omiljena aroma petroleja, uljasto, sočnih kiselina;

* Malbek 2019 skoro nestao 1956, pa se povampirio u Argentini. Ovo vino je od francuskog klona, dva sadna materijala su korišćena, sjajan i moćan, baršurast, taninski, aroma džеma od kupina, dima, ljubičica, suvog lišća. Pogodio me jače od Kupidona!




Na plažu Panonskom mora ne ide se sa asurom nego sa motikom.





Нема коментара: