Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije Vukoje iz Trebinja o božanskoj kapljici kaže:
„Žilavka je Hercegovac zarobljen u boci!Vino je živo kao i čovek, na
početku se rađa i razvija u vinogradu, kroz podrum odrasta, a u boci postaje
zreo čovek. Kao takvo živi sa nama jedno vreme, ali vino kao i čovek posle
nekog vremena umire, kada dosegne svoj vrhunac.“
Od 1982. godine Vinarija Vukoja bave se strogo kontrolisanom
proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije,
kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u
hrastovim “barrique” bačvama u podrumima osam metara ispod zemlje. Proizvodnja
je isključivo usmerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje
i inostranstva.
Proglašena je najboljom vinarijom jugoistočne Evrope i prva
je vinarija u regionu koja je proizvela prirodno penušavo vino. Ova vinarija je, za
svoja vina, dobila zlatne medalje za kvalitet u Parizu, Ženevi, Milanu,
Bergamu, Pragu, Briselu i Beču AWC.
Sve to saznajemo sedeći u komfornoj VInskoj galeriji otvorenoj 2014, s koje se pruža prekrasan pogled na Trebine. Silazimo u podrum gde vlada temperatura od 14-19 C. Dočekuju nas bačve od 225 i 3000 litara. Iznad nas je prostorija sa inoks sudovima. Na ovom nivou je i arhiva koja baštini vina od 1982.naovamo.
Vinarija ima 30 hektara, deo se vidi s Vinske galerije, a Carski
vinogradi rezervisani za žilavku nalaze se na lokalitetu Ušće 10 km od Trebinja
na ušću dve reke, Trebišnjice i Sušice. Te vinograde je krajem XIX vijeka
Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za žilavku te je tu na
površini od 2 hektara podigla čuvene Carske vinograde na putu ka Nikšiću.
Ova vinarija se diči velikim brojem etiketa vrhunskih vina:
Hercegovačka žilavka Vukoje, Hercegovački vranac Vukoje, Tribunia Vukoje
chardonnay. Tribunia Vukoje rose, Tribunia Vukoje cabernet, Tribunia Vukoje
merlot, Tribunia Vukoje pinot noir, Vukoje 30- syrah, Vranac Vukoje rezerva,
Zlatna selekcija crveno, Zlatna selekcija bijelo, Carsko vino. Dakle od sorto žilavka,
tamjanika, šardone, merlo, vranac, širaz. Od burgunca se pravi belo, roze i
crveno vino. Vinarija proizvodi i ekstra
devičansko maslinovo ulje i rakije- loze od sortnog grozdja.
Interesantno je da nedeljno bačve popiju oko 2dl vina, tzv
oporezuje tzv. Anđeoski udeo, te se redovno dosipa da se nadoknadi nastali
manjak.
Godišnja proizvodnja je 200 hiljada litara. Burad u kojima
se vino čuva je od slavonskog, francuskog i portugalskog hrasta. Koliko se vino
čuva u sudovima, toliko i potom miruje u boci.
Нема коментара:
Постави коментар