уторак, 15. септембар 2020.

VINARIJA VINUM- SREMSKI KARLOVCI


 Oj, Karlovci mesto moje drago

 

pevao je Branko o svom voljenom mestu, ne zaboravljujući da spomene vinograde i ljubavi koje je vino iz njih pratilo. U doba Rimskog carstva na mestu današnjih Sremskih Karlovaca  nalazilo se malecko utvrđenje, koje je dimenzije grada dobilo po pouzdanim podacima 1308. godine i to kao tvrđava poznata pod imenom Karom. 

 

 

Skoro svako domaćinstvo u Karlovcima pravilo je vino i imalo lučni podrum zidan ciglom. S nostalgijom sećam se i svog u Mlatišuminoj u  Beogradu, koji nažalost nikad nije bio vinski. U Sremskim Karlovcima je 1734. godine održana prva pozorišna predstava u nas. 

Ove sunčane subote, posle obilaska dva fruškogorska manastira, a pre kupanja na Koh Čeng ostvcetu i alaske čorbe svratili smo u posetu Vinariji Vinum. Prošli put smo ih posetili u 31. maja 2015, na staroj adresi kada su već kovali planove za ovu novu. Beše to vreme predstavljanja vinskog pasoša i poseta nam je ostala u vrlo lepoj uspomeni. U međuvremenu, družili smo se se po festivalima i sličnim dešavanjima, a poslednji put na radionici na Beovajnu Vertikala grašca belog Vinarije Vinum, 21. februara pred nasrtaj virusa C19.  Kada smo im najavili da ćemo svakako posetiti. 

 

Vinum je osnovao 2001. godine dašnji vlasnik Dr. Milan Ubavić. U početku je grožđe dolazilo iz otkupa sve dok 2009. nisu stasali sopstveni vinogradi.

Vinarija Vinum se danas nalazi u preuređenom  lagumu iznad koga je nadograđen prostran degustacioni prostor sa zastakljenom terasom, kaminom i malim vinogradom u dnu dvorišta. Stara, adaptirana kuća s pročeljem ka ulici Karlovačkog mira preurađena je u kancelarijski  prostor, sačuvaši šmek tradicije. 

Dočekuje nas Jovica Urošević enolog vinarije i provodi kroz vinariju. Belo grožđe je već obrano. 

 

 

Potom sedamo i krećemo sa probom vina, počev od grašca belog,  sovinjona,  mustre  (polusuve bele kupaže traminca i žutog muskata), roze (od pino noara). Zadovoljan je rezultatima berbe 2019. (što mi sa zadovoljstvom možemo da potvrdimo uvidom u sadžaj vinske čaše), a kaže da i ova godina nagoveštava sjajna vina. 

 

Govori sa istitnskim entuzijazmom, ali odmereno. Nagoveštava i penušavo vino od grašca. Hvali i raduje se i uspesima drugih vinarija. A da ne spominjemo samo koliko relevantnih priznanja ima ova vinarija, potrajalo bi to. U tom trrenutku stiže Milan Radović, direktora prodaje. 

Sledi šardone barik i pino noar iz 2017. (koje ne iznedri svaka godina). Grožđe  stiže sa poteza Ešikovac i Čerat, ukupno oko sedam hektara, sađeni su od 2007. godine i to sorte grašac, sovinjon blan, šardone, frankovka, pino noar, traminac. 


Godišnja proizvodnja je oko 30 hiljada litara. Dok divanimo i pijuckamo, malo pomalo neko zakuca da priupita za probu, ali i da pazari, a dosta od njih su stranci, koji sve više prepoznaju kvalitet ovdašnjih vina. 

 


Ukoliko, posle ispijenih karlovačkih vina, poželite da osvojite Vidikovac sa kojeg se pruža pogled na Karlovce kao na dlanu, imate da savladate ukupno 214 stepenika. Ko se zabrojao, moraće ispočetka.

Tu je i Muzej šibica kojeg se ni Anderson ne bi odrekao. A sada je vreme za egzotičnu peščanu plažu. Ostajte mi dobro i zdravo.




Нема коментара: