четвртак, 17. септембар 2020.

Vinski noviteti iz podruma Ernea Sagmajstera



Piše i slika:  Ivan Kruljac

15. septembra osvanuo je interesantan vinski dan. Uz dobro društvo slobodnog uma bila je čast probati prvi put berbu 2017 i tri vina Ernea Sagmajstera životno vinskog slikara Srema i Fruške Gore.

Furmint 2017 sa poteza Kanias kod Iriga je već sada, iako je na početku životnog veka, plemeniti nektar dobro uklopljenih karakteristika. Ono je veoma čisto i na mirisu i na ukusu punog tela, izbalansiranih kiselina i blagog uticaja drveta. Ovo gastronomsko vino visokih dometa menjaće se u svojoj lepoti još dugo, dugo godina.

Kadarka 2017 sa poteza Devas već sada svojom bojom u dekanteru odaje posebnost. Reč je o crvenoj boji kakvu samo ta vrsta grožđa može dati. Na mirisu je, isprva, kao najlepši kolač, note crvenog bobičastog voća puteraste mekoće, zatim džemasto voće .Vino koje se brzo menja u čaši i daje mašti na volju kroz deset dana maceracije dobilo je predivnu boju i ukus. Osim što nagoveštava da će biti dugovečno, ne želim da nagađam kako će se razvijati, jer je za mene, već sada, najzanimljivija kadarka koju sam dosad popio.

Cabernet franc 2017 iz Iriga po prvi put je Erne uobličio kao sortu. Vrsta grožđa veoma zanimljiva zbog svoje boje koja podseća na tamnu boju latica ljubičica, a ona se može naći i u mirisu. Nisam pio puno vina od ove sorte, ali ovo otmeno vino, koje mi je na ukusu podarilo crnu ribizlu, koju su potom nasledili vegetativni tonovi u jednom momentu. Sasvim jasno i to ne samo meni, zamirisao sveži koren rena, celer, da bi se onda opet vratilo u svoju voćnu suštinu. Vina poput ovog pružila su nam najlepši doživljaj, tako što smo pobegli od stvarnosti mlečnim putem sazvežđa i shvatili da smo otvorili tek prvu stranicu jedne intrigantne knjige.

Нема коментара: