четвртак, 8. јун 2023.

Podrum Bezbradica /Vinarija Adut

 


Tradicija gajenja vinove loze u Riđici stara je nekoliko vekova. Stanovnici Riđice, koja je današnjim imenom najranije pomenuta u turskim katastarskim defterima iz 1578. i 1591. godine, bavili su se vinogradarstvom još u XVI i XVII veku.

Prvi tačniji arhivski podaci o gajenju vinove loze u Riđici potiču iz 1699. godine, kada je, na sumarnom popisu naselja Bačke županije, ovo selo zabeleženo sa 39 domaćinstava, koja su, između ostalog, obrađivala 12 „motika” vinograda (motike je stara mera za veličinu vinograda od 94 kvadratna hvata). U Riđici se, nakon kolonizacije (1945/46), vinogradarstvo još intenzivnije razvija, čemu je, osim pogodnog peskovitog zemljišta, pomogla i činjenica da su mnogi kolonisti, mada bez značajnijeg iskustva u obradi zemlje (oranica), došli u Riđicu kao već iskusni vinogradari, te su na ovom polju vrlo brzo pretekli starosedeoce sela.

Porodica Bezbradica kolonizira 1945. godine u selo Riđicu, gde zatiče postojeće vinograde koji datiraju iz tridesetih godina prošlog veka. Cela porodica je nastavila tradiciju vinogradarstva koju je donela iz Dalmacije, opština Kistanje, selo Bezbradice. Vinogradi se protežu na 2 hektara. Nisu znali koje su tačno sve zatečene sorte, zvali su ih „ružica”.Tek devedesetih godina stari sortiment ružica dobija partnera, a to je italijanski rizling. Godine 2011. sadi se rajnski rizling, da bi se 2014. ceo vinograd poništio i zasadila  novostvorena sorta na Institutu u Sremskim Karlovcima zvana „Panonia” i 2015. godine sadi se sivi burgundac (sivi pino). Posebno su ponosni na novu sortu „Panonia” koja je jedinstvena na ovom području, potpuno organska i bez hemijske zaštite. Novo vino ima naziv „Bura” (jak vetar u Dalmaciji). Komentarušići ovo vino Saša kaže:

„Bane Anđelić mi je rekao da ce moju Panoniu piti a svoju prodavati. Bolja ocena mi ne treba!“
Rajnski rizling odležava 6 meseci u bariku. Godine 2016. dolaze sorte merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon i tada dolazi do saradnje između vinarije Bezbradica i vinarije Marjanović iz Šapca, koje zajedničkim snagama osnivaju novu vinariju „Adut”, koja je trenutno u pripremi. U planu su razni projekti vezano za bavljenje vinskim turizmom, otvaranje smeštajnih kapaciteta, pravljenje degustacione sale…

Podrum Bezbradica sebe definiše kao: „mali podrumčić koji se trudi da postane mala vinarija." Trenutno poseduju oko 7300 čokota i do 2 hektara, a skocentrisani su na kvalitet, a ne kvantitet. Naglasak stavljaju na eksperimantisanje i na retko zastupljene sorte.Saša je u seli napravio mali smestaj sa 6 ležaja, i sve to bez ikakve pomoći države naglašava.  

Нема коментара: