понедељак, 5. јун 2023.

V WIne Garden u vreme monsunskih kiša

 


Matori Markes iako boraveći u Makondu koji je buđavio od kiše i tako izazvane vlage umeo je da kaže:

„U životu nije važno ono što vam se dogodi, nego ono čega se sećate, i način na koji to pamtite.“



Nošеni tom mišlju, odbijajući negativne metrološke prognoze, krenusmo na V Wine garden . Petu godinu zaredom Botaniška bašta „Jevremovac“ tokom prvog vikenda juna postatje vinska bašta pod zaštitom boga Bahusa, koji se pobrinuo da vremenski uslovi budu idealni za družene uz probrana vina. Svako je mogao da pronađe svoje adute, bilo je tu vina različitih boja, stilova.



Polazimo od štanda 100 žena, doduše susrećemo samo dve ali raspoložene za priču o tri vina koje su donele. Kažu Vinarija 100 žena ima 27 hektara u Vele Polju kod Niša i plod je jedne fanastične ideje.  Probamo tamjaniku i pitamo kad ih je već  toiliko, bave se različitim profesijama, kako se ne posvađaju i kako podele prihod. One nam uz osmeh objašnjavaju da su podigle mladog momka, u pitanju je Merlo.

Kod Džervina koji baštini tradiciju Vinogradarsko-zemljoradničke zadruge u Knjaževcu osnovane 27. marta 1927. godine, a koja je bila je treća po redu u Srbiji takve vrste probamo rajnski rizling, koji ima sjajni potencijal za starenje.  Takva je billa 2017. godina, a misle da će i ova biti slična. Tu su i dve crbo bele neobeležene boce za one prave ljubitlje.  


Zanimalo je kako napreduje vinarija Belo brdo pa probamo njihov kaberne fran i njihovo najpoznatije crveno
 vino Alma mons. Na štandu Cerprometa poredimo jedan slovenački sovinjon i Arsenijevićev, šumadijski. Zadovoljni smo komparacijom. Onda probamo malvaziju Fakin iz Istre. 



Klet nam je ponudila Zlatnu rebulu. Dolazimo i do štandova vinarija iz Negotinske krajine. Svake godine kod njih je vidljiv pomak u smislu kvaliteta i marketinga, te nam je drago da ih entuzijazam ne napušta, a rezultati su samo plod takvog rada. 


Kao primer poslužiće Traminac Podruma Zagorac. Tu je i Sale Gajić koji Zemunac na privremenom radu u Župi koji nas pozdravlja svojom tamjanikom, a kod Imperatora sveži grašac, ali i rajnski rizling isto sjajan za skadištenje i zaboravljanje na par godina.
  


I tako bi moglo da se nabraja unogled od Đorđevića, Jote, Rnjaka, Pusule, Stemine, Aglaje Frunze, preko lepih verzija morave kod Jelića, smederevke Janovih vinograda. 


Kod Komune se raspitujemo za vionje. U Sokolovom zamku svraćamo na marsela, a iz Vinarije Todorović nam nude širaz (sira). Ređaju se frankovke, pino noare, prokupci...



Iz godine u godinu  vinska ponuda je sve bogatija, a zabava sve razigranija. Te se ove godine „rajsko piće“ posetiocima ponule višе оd 80 vinarija iz Srbije, regiona i vaseljene. Osim vina posetioce, kao i svake godine, dočekao je  bogat izbor sireva i hrane.



Za zabavu bio je tu odličan muzički i zabavni program na čak pet punktova širom Botaničke bašte. Svirao se džez, evergreen, strana pop i filmska muzika, najlepša dela klasične muzike, a igrao swing i rockabilly.  Te je piknik mogao da započne!

Нема коментара: