петак, 1. септембар 2017.

Vinski pljačkaši pariskih katakombi


Pariskog kolekcionara vrednih vina sačekalo je, prilikom povratka s odmora, krajnje neprijatno iznenađenje. Kada je zakoračio u svoj vinski podrum imao je šta da vidi. Rupu koja je zjapila prema pariskim katakombama i prazninu na svojim vinskim policama. Na kojima je čuvao svoju kolekciju retkih vina. 

Lopovi su kroz pariske tunele iznelii vino vredno 250 hiljada evra, tako što su prokopali put do njegovog privatnog podruma kroz pariske katakombe 20 metara ispod zemlje, izveštava Guardian.


Prema navodima policije više od 300 flaša visoko kvalitetnog vina izneto je kroz podzemnu mrežu carstva mrtvih, koja uključuje više od 350 kilometara tunela ispod francuske prestonice.


Upad u podrum stana u mondenskom VI arondismanu, blizu Luksemburškog parka dogodio se u noći od ponedeljka na utorak, navela je policija u svom šturom saopštenju. No, pomoć u ovom enološkom zločinu, kradljivcima je pružila francuska predantnost. Naime, mnogi od ovih tunela imaju uklesano ime odgvarajuće ulice iznad njih, da bi posetioci mogli lakše da se kreću.


"Verujemo da su sigurno posetili to mesto ranije, osumnjičeni nisu bušili taj određeni zid slučajno", istakao je, proućurno, portparol policije francuskim medijima.

Špekuliše da jedini koji je u stanju da odmota ovu enigmu je inspektor Kluzo.



Pariske katakombe zatvorene su za javnost noću i samo oko dva kilometra tunela dostupno je turistima preko dana i to uz strućnu pomoć vodiča. Policija ih obilazi i kontroliše, jer se dešavalo da se po njima skrivaju radoznalci (katafili puristi), ali i narkomani i kriminalci. Katakombe su nastale od podzemnih kamenoloma, i u njima su pohranjene kosti oko šest miliona Parižana, koje su premeštene tu krajem XVIII i sredinom XIX  veka sa nekoliko gradskih groblja, poput Groblja nevinih. Urađeno je to, pre svega, zbog zaraza koje su se širile distriktom Les Halles (Lezal), u središtu grada.

Ovaj posao obavljen je pod nadzorom Luja Tiru de Krona, policijskog pukovnika. Njegov naslednik, Luj-Etjen Erikar de Tiri, 1810. godine uredio je katakombe i dao im sadašnji izgled. Tokom II svetskog rata pripadnici francuskog pokreta otpora koristili su ovaj sistem tunela. 

Policija je 2004. godine u jednoj od velikih pećina pronašla i tajni bioskop. Na zidu je postavljeno veliko platno, a na licu mesta zatekla je i projektor, stolice i mnoštvo filmova od crno belih klasika do modernih trilera. U prostoriji pored nalazio se čak i potpuno opremljen restoran sa barom, stolovima i stolicama. Struja je po svim pravilima struke dovedena i instalirana, a ovakav "podzemni bioskop" imao je na raspolaganju i tri telefonske linije.

A sada me izvinite. Idem da otvorim jedno stvarno, stvarno dobro vino... 






Нема коментара: