понедељак, 22. октобар 2018.

Vinarija Tonković- Dionis i Bitef



 

Jedan od poslednjih lepih miholjskih dana iskoristili smo za druženje sa Bitefovcima. Kao i uvek izabrali su lepu pozornicu za to; Palić i jezera, a potom posetu Vinraiji Tonković u Bačkom Vinogradu nadomak Palića. 


Ova vinarija okićena brojnim prestižnim nagradama i posvećena samo jednoj vinskoj sorti – bila je  vinski sponzor 52. Bitefa  Prva stanka Palić i plovidba katamaronom po jezeru. 


Na konferenciji planiranoj da se odigra u samom vinogradu predviđeno je da govore: direktor Bitef teatra i Bitef festivala  Miloš Latinović, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, programski urednik i dramaturg Bitef teatra Jelena Bogavac i programski koordinator Bitef teatra i dramaturg festivala Filip Vujošević. A sve ovo je uvod, doduše koji ne podiže napetost i ne provocira kao obično, već naprotiv, opušta. Miloš i Jelena uživaju i ne želimo da ih maltretiramo. Progovoriće kad bude vreme. 


Sledi radna poseta Vinariji Tonković.  Skrećemo s asfaltnog na peščani put, prelazimo preko ukrštanja s prugom i tu je ulici kraj. U vinariji smo osnovanoj 2006. godine koja je oživela kadarku, istorijski značajnu vojvođansku sortu grožđa na ovom, peščanom teroaru. 


Redovni su dobitnici nagrada na Dekanteru, njihovo vino pije se u Vatikanu, a prvo je srpsko vino (jun 2016.) koje je uvršteno u najveći i najpoznatiji vinski muzej u Bordou (La Cité du Vin)


Zapoćeli su s desetak hektara zemlje i zasadima loze iz Mađarske. Kadarka se može smatrati (DNK analize to potvrđuju) unukom prokupca čiji smo rođendan proslavili pre neki dan. Osnivač vinarije je Igancija Tonkovića, nekadašnji diplomata, javni radnik i upravnik palićkog ZOO- vrta. 


Od gospodina Tonkovića, brigu o vinariji preuzima bračni par dr Gordana Tonković i dr Miro Reljanović. Doktori po struci, ovaj bračni par zna najbolji lek protiv svih bolesti uz to dostupan bez recepta-vino. Godišnja proizvodnja leka je 30 hiljada boca. 


A pored vinograda, koji se presijava u jesenim boljama, tu je i poneki preostali grozd, koji čvorci kljucaju. Vinski podrum je ukopan, ima tu i već boca spremnih za slanje, ali i drvenih bačvi od 300 litara od litara i sudova od inoksa. Kao što rekoh, ovo je jedna od retkih vinarija, koja se posvetila samo jednoj vinskoj sorti i još autohtnonoj. 


Proizvode roze vino, dva crvena (Fatazija i Rapsodija nazvanih po delima Ferenca (Franca) Lista, preteče rok-starova, penušavo i desertno, samo još fali belo da se priča zaokruži. Enolog dolazi iz Riohe.

List je volio kadarku.  Kada je bio u Rimu nije se ponašao posve kao Rimljanin. Nije mogao da batali niti zaboravi bačko vino, koje je redovno nosio svom prijatelju i pokrovitelju Papi Piju IX.  Tradicija je obnovljena  2009. gada su kadarku osveštanu u Segedinu  od stran biskupa segedinskog, subotičkog, zrenjaninskog i temišvarskog,  odaslali u drvenom sanduku Papi Benediktu XVI. Od tada se vino svake druge godine tradicionalno šalje rimskome Papi. A on ga uz još jedno mađarsko i jedno rumunsko otvara na Dan zaštitnika vinara i vinogradara Sv. Urbana (28. maj).



Isped seoske, tradicionalne kuće na vatri se krčka, u par kazana, riblji paprikaš (fiš-paprikaš). Pravi ga majstor za to, Josip Nađ Ćumpa. Tatjana Pujin, koja je već s njim divanila kaže mi: „Piši spremao je 52 kotlića za 350 zvanica“. Pišem. 

 


Poreklo kadarke nije pouzdano utvrđeno. Prema jednoj teoriji, kadarka potiče sa Skadarskog jezera (nekad su je zvali skadarka), a prema drugoj, reč je o autohtonoj mađarskoj sorti. 

Preveliki prinosi, gusti grozdovi i tanka pokožica kadarku čine izuzetno podložnom bolestima, pa su je gotovo svugde osim u delovima Mađarske, Rumunije i Bugarske, zamenile otpornije međunarodne sorte. Do pojave Vinarije Tonković, ovom sortom suvereno su vladali vinari iz Vilanija.


Ova sorta vinima daje punu, rubinsku boju i srednje telo. Zbog kombinacije jako bogate aromatike, svežine i umerenih alkohola, uz značajan potencijal dozrevanja, kadarka se savršeno uklapa u model savremenih crvenih vina. A kadarka iz Vinarije Tonković je tako dobra, da je ponosni vlasnici drsko i uspešno prodaju u samom vinskom srcu Francuske, u Bordou. Čestitam!


Nije da ne verujem, ali ja bih da probam. Započinjemo s poletim Rozeom, prepunom svežine i prijatnih kiselina, s mirisom prvih šumskih jagoda.


Logično, posle roze nastupa crvena boja. Fantazija dolazi iz osnovne linije kadarke Vinarije Tonković, te je  elegantno, mekano i voćno-sveže vino srednjega tela, umerenih alkohola, rubin crvene boje, prepoznatljivih aroma crvenog i crnog voća, prvenstveno višnje.

Rapsodija ide stepenik više i za nju se izdvajaju najbolji grozdovi. To je vino moćnog tela, puno, elegantno i pitko. Odležalo u hrastovim buradima od slavonskog hrasta zapremine 300 litara, nešto većim od standardnih (barik), kao bi se sprečio prevelik uticaj drveta na ovo osetljivo vino (njegovu prevlast u aromama)



Ali nije sve u hedoniji. Stoga je predviđena i pres konferencija u ovom idiličnom ambijentu vinograda.  Medenica kaže da mesto za konferenciju ne treba da čudi - ako su pratili njegova predavanja. Poziva se na boga Dionisa koji ovde stoluje, a nije imun ni na teatar. 


Fotografije: Marina Ilić-Bitef, Wine Jour

Нема коментара: