Jedan od poslednjih lepih
miholjskih dana iskoristili smo za druženje sa Bitefovcima. Kao i uvek izabrali
su lepu pozornicu za to; Palić i
jezera, a potom posetu Vinraiji Tonković
u Bačkom Vinogradu nadomak Palića.
Ova vinarija okićena brojnim
prestižnim nagradama i posvećena samo jednoj vinskoj sorti – bila je vinski sponzor 52. Bitefa Prva stanka Palić
i plovidba katamaronom po jezeru.
Na
konferenciji planiranoj da se odigra u samom vinogradu predviđeno je da govore:
direktor Bitef teatra i Bitef festivala Miloš
Latinović, umetnički direktor Bitefa Ivan
Medenica, programski urednik i dramaturg Bitef teatra Jelena Bogavac i programski koordinator Bitef teatra i dramaturg
festivala Filip Vujošević. A sve ovo
je uvod, doduše koji ne podiže napetost i ne provocira kao obično, već
naprotiv, opušta. Miloš i Jelena uživaju i ne želimo da ih maltretiramo.
Progovoriće kad bude vreme.
Sledi radna poseta Vinariji Tonković. Skrećemo s asfaltnog na peščani put,
prelazimo preko ukrštanja s prugom i tu je ulici kraj. U vinariji smo osnovanoj
2006. godine koja je oživela kadarku, istorijski značajnu vojvođansku sortu
grožđa na ovom, peščanom teroaru.
Redovni su dobitnici nagrada na Dekanteru, njihovo vino pije se u Vatikanu, a prvo je srpsko vino (jun
2016.) koje je uvršteno u najveći i najpoznatiji
vinski muzej u Bordou (La Cité du Vin).
Zapoćeli su s desetak hektara zemlje i zasadima loze iz Mađarske. Kadarka se može smatrati (DNK analize
to potvrđuju) unukom prokupca čiji
smo rođendan proslavili pre neki dan. Osnivač vinarije je Igancija Tonkovića, nekadašnji diplomata, javni radnik i upravnik
palićkog ZOO- vrta.
Od gospodina Tonkovića, brigu o vinariji preuzima bračni
par dr Gordana Tonković i dr Miro Reljanović. Doktori po struci,
ovaj bračni par zna najbolji lek protiv svih bolesti uz to dostupan bez
recepta-vino. Godišnja proizvodnja leka je 30 hiljada boca.
A pored vinograda, koji se
presijava u jesenim boljama, tu je i poneki preostali grozd, koji čvorci
kljucaju. Vinski podrum je ukopan, ima tu i već boca spremnih za slanje, ali i
drvenih bačvi od 300 litara od litara i sudova od inoksa. Kao što rekoh, ovo je
jedna od retkih vinarija, koja se posvetila samo jednoj vinskoj sorti i još
autohtnonoj.
Proizvode roze vino, dva crvena (Fatazija i Rapsodija
nazvanih po delima Ferenca (Franca)
Lista, preteče rok-starova, penušavo i desertno, samo još fali belo da
se priča zaokruži. Enolog dolazi iz Riohe.
List je volio kadarku. Kada je bio u Rimu nije se ponašao posve kao
Rimljanin. Nije mogao da batali niti zaboravi bačko vino, koje je redovno nosio
svom prijatelju i pokrovitelju Papi Piju
IX. Tradicija je obnovljena 2009. gada su kadarku osveštanu u Segedinu od stran biskupa segedinskog, subotičkog,
zrenjaninskog i temišvarskog, odaslali u
drvenom sanduku Papi Benediktu XVI. Od tada se vino svake druge godine tradicionalno
šalje rimskome Papi. A on ga uz još jedno mađarsko i jedno rumunsko otvara na
Dan zaštitnika vinara i vinogradara Sv.
Urbana (28. maj).
Isped seoske, tradicionalne kuće
na vatri se krčka, u par kazana, riblji paprikaš (fiš-paprikaš). Pravi ga
majstor za to, Josip Nađ Ćumpa. Tatjana Pujin, koja je već s njim
divanila kaže mi: „Piši spremao je 52 kotlića za 350 zvanica“. Pišem.
Poreklo kadarke nije pouzdano utvrđeno. Prema jednoj
teoriji, kadarka potiče sa Skadarskog jezera (nekad su je zvali skadarka), a
prema drugoj, reč je o autohtonoj mađarskoj sorti.
Preveliki prinosi, gusti grozdovi
i tanka pokožica kadarku čine izuzetno podložnom bolestima, pa su je gotovo
svugde osim u delovima Mađarske, Rumunije i Bugarske, zamenile otpornije
međunarodne sorte. Do pojave Vinarije Tonković, ovom sortom suvereno su vladali
vinari iz Vilanija.
Ova sorta vinima daje punu,
rubinsku boju i srednje telo. Zbog kombinacije jako bogate aromatike, svežine i
umerenih alkohola, uz značajan potencijal dozrevanja, kadarka se savršeno
uklapa u model savremenih crvenih vina. A kadarka iz Vinarije Tonković je tako
dobra, da je ponosni vlasnici drsko i uspešno prodaju u samom vinskom srcu
Francuske, u Bordou. Čestitam!
Nije da ne verujem, ali ja bih da
probam. Započinjemo s poletim Rozeom,
prepunom svežine i prijatnih kiselina, s mirisom prvih šumskih jagoda.
Logično, posle roze nastupa
crvena boja. Fantazija dolazi iz osnovne
linije kadarke Vinarije Tonković, te je elegantno, mekano i voćno-sveže vino srednjega
tela, umerenih alkohola, rubin crvene boje, prepoznatljivih aroma crvenog i
crnog voća, prvenstveno višnje.
Rapsodija ide stepenik više i za nju se izdvajaju najbolji
grozdovi. To je vino moćnog tela, puno, elegantno i pitko. Odležalo u hrastovim
buradima od slavonskog hrasta zapremine 300 litara, nešto većim od standardnih
(barik), kao bi se sprečio prevelik uticaj drveta na ovo osetljivo vino (njegovu
prevlast u aromama)
Ali nije sve u hedoniji. Stoga je
predviđena i pres konferencija u ovom idiličnom ambijentu vinograda. Medenica
kaže da mesto za konferenciju ne treba da čudi - ako su pratili njegova
predavanja. Poziva se na boga Dionisa
koji ovde stoluje, a nije imun ni na teatar.
Fotografije: Marina Ilić-Bitef, Wine Jour
Нема коментара:
Постави коментар