понедељак, 22. октобар 2018.

VIII FESTIVAL HRANE I VINA—BEOGOUMET

 
Izveštava: Gordanom Gorunovićem

Ovogodišnje izdanje Beogourmeta donelo je zanimljive izlagače. Prvog dana poseta je uobičajno manja od one koja se očekuje u subotu. Ipak je radni dan.

Zato evo nas opet i u subotu.



Austrijski Uberacker se pojavio s odličnim Grunerom i Cvagerom i jednim neobičnim vinom iz ove godine. Uz njih na velikom stolu veliki broj australijskih i slovenačkih vina.



Prekoputa je šibenčki Vinoplod. Ređa se niz rakija i delikatesa koje krunišu francuski sirevi i tanke kobasice.



Domaće boje brani vinarija i destilerija s Fruške gore "Krstašica" sa sovinjon blanom i merloom i više različitih i odličnih rakija. Dosta ima i travarice poput onih Vinoploda iz Šibenika. Mi smo se, ipak, orjentisali na osnovnu i premijum liniju Babića i Plavinu.


Mc vinarija takođe s Fruške gore imala je premijeru pino noara (Solidan) i dobrog traminca. Rajnski rizling pak mora još da odleži.

 

Najveća gužva je bila kod alzaskog štanda. Svi su hteli da probaju njihov rizling, ostala bela vina i pino noar.



Pažnju su privukla i odlična autohtona crvena portugalska vina, džemaste stukture. Pored njih su se ulogorili Italijani sa više vinarskih legija.

 

 

Uobičajno, dobro su bili zastupljeni penušavci. Španci su nas dočekali s vertikalom tempranjila i njegovih kupaža (Gloria i Flores).

 
 
 

Među delikatesima odabrali smo sušeni kačkavalj u kesici, toping od aronije, tri simpatna džema u setu i kesicu slatkiša Kex Box.

Нема коментара: