уторак, 6. новембар 2018.

Vinodeljstvo: Uparivanje kolača i belih vina na tri poučna primera




U nedeljno kasno popodne zaputili smo se ka zemunskom keju, mimoišavši mahnitu gužvu ispred TC Ušće.

Zaputili smo se na udobni Botel Čarli (hotel na brodu) na „Interaktivnu degustacionu radionicu: Osvestite čula, osetite sebe“ u organizaciji Vinodeljstva. 



Autorka Vesna Miličević (zadužena i za recepte kolača) i Mirko Rnjak poveli su nas na jedno lepo i slatko opuštajuće putovanje i razbili predrasudu da su bela vina namenjena samo lepim danima. Sasvim dobro legnu i u neko prohladno vetrovito veče, poput ovog.


Krenuli smo od Makedonije da bi, preko Negotina, stigli do vinarije s Fruške gore koja se ugnezdila između dva tamošnja manastira. 


 
Isprobali smo tri izuzetno zanimljive kombinacije belih vina i kolača: 



Grenache Blanc 2016. makedonske vinarije Tikveš je vino koje potpisuje Filip Kambi, nagrađivano na međunarodnim vinskim takmičenjima. U pitanju je svetložuto vino s zelenim prelivima od vinske sorte grenaš,  komplesno vino  s aromama od citrusnih do cvetnih aroma, s notama breskve, dinje i limunove kore. Njemu su voditelji ove slatke radionice pridružili braon kolač, kremasto-penast s patišpanjom i voćem (mandarina) natopljenim vodom pomorandžinog cveta i ukrašenim i oplemenjenim bademovim listićima. Odmah su skladno zaplesali na radost prisutnih.

 

Aglaja Sauvignon & Semillon 2016. negotinske vinarije Vimmid  koja ima 6,5 hektara vinograda na jugoistočnim padinama brda Bukova, četiri kilometara udaljenih od Negotina i nove zasade vinove loze u selu Trnjanu. Vinarija "Vimmid" se nalazi u selu Vidrovcu i radi od 2010. godine. Ovo kupažno vino (s idealnim polovina učesnika) stiže iz četiri decenije starih vinograda u Smedovcu, Rajačko vinogorje. Ime vuče korene iz grčkog jezika i označava sjaj, ljubav. Opisao ju je u svojem delu Fjodor Mihajlovič Dostojevski (Idiot, glavni ženski lik Aglaja). Obzirom da petina grožđa fermentiše u bariku 3 meseca, a ostatak u inoksu konstrolisanom fermentacijom, ovo vino zelenkastožute boje karakterišu raskošni buke i kompleksna struktura, svežina koju duguje citrusnim aromama (pre svega limeti) i mineralno-medna završnica. U miraz je dobilo narandžasti patišpanj kolač s marakuja kremom i dekoracijom od maline, nara i nane koja su ovoj vezi dodelili final touch i  kako reče nadahnuto Vesna „obojili drugim bojama“.


 
Joakim i Ana 2014. fruškogorske vinarije Hopovo Dragana Zarića je eksluzivno i limitirano suvo vino. Proizvede se godišnje tek hiljadu litara. Prva berba bila je 2005. godine. Ono što vas dočeka u čaši  i poželi vam dobrodošlicu na nosu to je desertno-aromatska  zavodljivost Muscata frontignana (muscat a petit grains 50%,) koje je odmah dobilo pratnju (folle blanch  12,5%, ugni blanc 12,5%, colombar12,5%, clairette12,5% ) koji su utekli od armenjaka i uticali da ovo vino bude kompleksno, diskretno-nenametljivo, a opet da vas razoruža i osvoji prefinjenim, specifičnim aromama, laganom lepršavošću i svežim i lepim kiselinama. Ovo vino smo sparili s žutim kolačem s cvetom ljubičice od prhkog linzer testa (koristi se za tartove) s puterom i citrusima, porubom od lomljenog lešnika  i komadićima grejpa. Ovako aromatični kolač lepo se družio s ovim sjajnim muskatinim vinom, a vrhunac su doživeli kada je na scenu stupila ljubičica. 


Inspiracija je tu, a organizatori najavljuju uzbudljiv nastavak ovog slatkog i intrigantnog druženja. Do skorog viđenja!

Нема коментара: