II Međunarodni festival vina "In Vino"
24.
– 26. mart 2005. god
Sava
centar
Kompanija Ridel je najpoznatiji proizvođač
vinskih kristalnih čaša. Njen predstavnik, gospodin Jair Haidu, održao je
predavanje o značaju korišćenja odgovajajućih oblika i veličina čaša za
određenu vrstu vina. Sve u cilju, kako bi do izražaja došle posebne
karakteristike grožđa i suptilni karakter vina i uživalo u njegovom ispijanju.
On je predstavio jednu od kolekcija
"vinum extreme". Od oblika čaše zavisi dodir vina sa zonama
ukusa na jeziku. Naš doživljaj vina određen je oblikom i veličinom čaše,
dijametrom oboda, vrstom ivica, kao i debljinom kristala.
Kada vino dođe u
dodir sa jezikom, šalje nam tri poruke, o temperaturi, teksturi i ukusu vina.
Na vrhu jezika osećamo slatkoću i voćni ukus vina, sa strane kiselost vina i
temperaturu, a na korenu jezika gorčinu. Pošto je vino sastavljeno od raznih
komponenti, kombinacija osećaja za miris i ukus, vode nas u divni svet aroma, a
oblik čaše je zadužen za balans i harmoniju aroma.
Čaša se okreće u jednom
smeru, da bi vino došlo u dodir sa vazduhom
i oslobodila se aroma.
Časa
|
Vino koje
najbolje odgovara časi
|
Proizvođač
|
Napomena
|
|
Joker 1
|
degustaciona čaša
|
|||
Čaša
br. 3
|
Triumph
|
Sauvignon Blanc
|
Aleksandović Oplenac
|
|
Čaša
br. 2
|
Galon
|
Chardoney
|
Californija
|
med, tropsko voće
|
Čaša
br. A
|
Montana
|
Pinot Noar
|
New Zeland
|
|
Čaša
br. B
|
Gullo
|
Cabernet Sovignon
|
California
|
bobičasto voće, intezivnije, zrelije,
tanin, Burgundac
|
Kako
treba prati vinske čaše
ü ne držati čašu za dno nožice, već za dno čaše
ü ne koristiti palac, već kažiprst i srednji prst
ü ne koristiti pamučne, već lanene i mikrofiber krpe
Napomena – količina olova u čašama!
*Vina
degustirao i sve zapisao Nenad Perić.
Нема коментара:
Постави коментар