петак, 5. јун 2015.

Vinum –Sremski Karlovci



Padine Fruške gore su od davnina čuvene po zasadima vinove loze, vrednim i istrajnim vinogradarima i isto toliko poznatim i umešnim podrumarima. Negovanje vinove loze i proizvodnja vina ovde imaju tradiciju čije trajanje se meri desetinama vekova.

Vinarija "Vinum" je jedan od iskrenih poštovalaca i sledbenika ove tradicije. Takođe, "Vinum" je i jedna od onih vinarija koje sve svoje snage i stremljenja usmeravaju u pravcu primene novih znanja i savremenih tehnoloških postupaka. Kao rezultat, vina iz ove kuće se sve češće hvale, a potvrda visokog kvaliteta i velike ljubavi i posvećenosti u uzgajanju loze i negovanju vina dolazi kroz priznanja na ocenjivanjima vina kako u zemlji, tako i u inostranstvu.


Sremskokarlovački "VINUM" je moderna vinska kuća koja u svom radu povezuje bogata iskustva starih vinogradara, raspoloživa naučna dostignuća u domenu selekcije najuspešnijih i najkvalitetnijih sorti grožđa i poslednje domete savremenih tehnoloških postupaka u postizanju vrhunskog kvaliteta vina.

Godišnje proizvodi oko 25000 litara vina i to: Zlatni italijanski rizling, Sauvignon blanc, Roze, Frankovku, Bermut i Bermet. U narednim godinama, sa pristizanjem roda iz sopstvenog zasada očekujemo da se na tržištu pojave sledeća bela vina: Semijon, Shardone, zatim muskatne sorte: Gewűrtz traminer, Žuti muskat, a od crvenih: Pinot Noire.



Ozbiljnije ulaganje u opremu, doprinelo je tome da se kvalitet vina od samog početka rada vinarije, postiže zahvaljujući kontrolisanoj fermentaciji, hladnoj stabilizaciji pre punjenja i mikrofiltraciji, osvajajući brojne vredne nagrade kako kod nas tako i van granica naše zemlje.


Dokaz tome su svakako i dve srebrne medalje na selekciji vina u Parizu 2004 i 2010 godine za vina: Frankovku (berba 2002) i Sauvignon blanc (berba 2009). Nagrada 2003.godine je bila prva takva nagrada na ovom prestižnom takmičenju koju je osvojilo vino sa ovih prostora posle 73 godine, kada je srebrno odličje ponelo vino jednog privatnog predratnog proizvođača iz Srbije.


Vinum je stvoren iz ljubavi i njegova misija je da, u skladu sa sloganom "poštena adresa", proizvodi isključivo vina od grožđa sa teritorije Fruške gore, odnosno užeg rejona Sremskih Karlovaca, i da to budu vrhunska vina u ograničenim serijama.

I za kraj, "VINUM", iz Sremskih Karlovaca, Vam poručuje:

„Najbolja je medicina,
Posle jela čaša vina,
 Zato ruku čaši pruži,
Pa će život biti duži"

Živeli!!!

Нема коментара: