Šta gavran traži u Zamku
od celera? I kakve to uopšte ima veze sa vinom? Imajte strpljenja i pročitajte.
Saznaćete...

Vinarija „Duce di Salaparuta“, prepoznatljiva
je po etiketi Corvo (gavran). Naš
hotel Solunto Mare, ispravnije naša terasa, upravo je gledala na ovu vinariju.
Soba sa pogledom na vinariju, žudnja svakog istinskog vinoljupca. Vlasnici
vinarije nose titulu vojvode od Salaparuta i oni su podigli onaj dvorac u
centru grada. Osnivač vinarije je Đuzepe Alata Monkade, koji je od lokalnog
inzolja (inzolia) grožđa počeo da
pravi vino. Kažu da su vojvode volele, ali i znale da prave lude žurke. I
treba, ko radi treba da se i provodi. A kažu, na njima su služili samo svoje
vino!
Prvobitno je sedište vinarije bilo u susednoj Balgeriji. Ova vinarija je
proizvela i prvo flaširano sicilijansko vino i jedna je od najčuvenijih na
ostrvu. I ne samo to, počev od 1900. godine, ova vinarija je enološki
epicentar, poznat i van granica Sicilije i Italije. Od crvenih vina
najpoznatija su ona koja se prave od grožđa nero di avola (nero D’Avola), bilo da su čistokrvna ili dolaze u kapažama.
Posebno je zanimljiva legenda kako je vojvoda svom vinu dao
naziv „Gavrana od Salaparuta“. Seljaci Kasteldaća nisu mogle da se reše gavrana
u svojim vinogradima. U snu on se ispričao sa problematičnom pticom, koja mu je
dala ponudu koja se ne ne odbija. Dogovorili su se da vinar sliku ptice i njeno
ime stavi na etiketu vina koje pravi, a gavran neće više reketirati vinograde.
a ako želite više da saznate o Siciliji pogledajte putopis na Putokazu
Нема коментара:
Постави коментар