Vinski maraton je manifestacija koja spaja trčanje, vino, muziku, gastronomiju i ostale zabavne sadržaje, i namenjena je svima koji žele da uživaju u prirodi i dobrom druženju.
Manifestaciju čine dve trke, Vinska trka i Trka uživanja. Obe trke pružaju učesnicima nezaboravno iskustvo trčanja kroz prirodu, imajući u vidu da staze trka prolaze pored jezera, kroz vinograde i vinarije, pored salaša i kroz prelepe predele vojvođanske ravnice.

Specifičnost ovih trka su okrepne vinske stanice i karnevalski duh, gde svaki od učesnika ima originalni kostim u kome će nastupiti, a najbolji kostim će biti na kraju trke nagrađen. Na okrepnim stanicama, osim vode i voća, učesnike očekuju vrhunska vina i lokalni specijaliteti. Cilj maratona jeste završiti trku, ali je najbitnije da se svi prisutni dobro provedu i što bolje zabave.

Tokom održavanja Vinskog maratona, za sve učesnike će biti obezbeđeni obilasci vinarija, degustacije najkvalitetnijih vina, uživanje u brojnim domaćim gastronomskim specijalitetima, kao i muzički festival i zabavni program za sve uzraste. 

U okviru Degustacione zone, osim uživanja u specijalitetima i vinu,  posetioci mogu učestvovati u brojnim vinskim radionicama.