понедељак, 17. децембар 2018.

PEVAC U SNEGU



 

Prijavljujem ozbiljan incident sa spontanom razmenom pozitivnog raspoložena  i agresivno-prijateljskog druženja koji se desio jedne snežne subote u decembru. O čemu je zapravo reč?


Dan kada je Beograd iznenada obukao belo kamuflažno odelo, a taj dan je bio subotu dao nam je dovoljan signal da se uputimo u Šumadiju. Cilj naše posete bio je Podrum Pevac smešten nedaleko od Kragujevca u selu Cvetojevac.  Na ulazu u lep poslovni objekat srdačno nas je dočekao i pozdravio vlasnik, Aleksandar Stanković.

 
Obišli smo prostorije u kojima se čuva vino i rakija. Zanimljivo je da se ovde pored uobičajnog aksesoara za prostore ove namene, tu ima još i umetrničkih slika, oslikana fotelja, veliki pevac, pinterski alat i dedina slika. Deluje da je to sve slučajno tu, ali nije. Sve je to lepo uklopljeno i u službi jedne lepe, porodične priče. Aleksandar nam kaže da je deda bio pinter (bačvar, čovek koji pravi burad, bačve, kace i kačice). 

 

Ovakav zanatlija uvek je bio stalni član na jedrenjacima, jer su ovi u svojoj utrobi nosili njegove proizvode. Nekada je svaka srpska kuća imala pomoćnu prostoriju zvanu “kačara” u kojoj su bila pohranjena burad. Razgledamo radoznalo dalje; tu je i jedna boca koja se neprekidno okreće a u njoj nešto sija. Iza flaše pozadina od crnog klirita (pleksiglasa) sa led svetlom. Kasnije ćemo saznati da je to  boca „Zlatnog pevca sa 23 karatnim zlatnim listićima.

 

Odlazimo u modernu degustacionu salu smeštenu u potkrovlju i upoznamo se i sa proizvodima. Od vina imali smo prilike da probamo četiri iz boce: Izazov tamjaniku, Gušt šardone, Kukuriku roze od kaberne frana i na kraju Zagrljaj interesantnu kupažu 75% kaberne frana i 25% kaberne sovinjona. Prva dva su tipični primerci svoje sorte. Roze je već po sastavu zanimljiv. Kasnije ćemo se upoznati i sa novitetima koje se mogu očekivati iz ovog podruma, a da bismo zadovoljili vašu radoznalost napomenimo da imaju i jednu domaću, crvenu, autohtonu sortu. Raspoleženje je bližilo vrhuncu, ali... To je bilo tek prvo poluvreme.

 
Drugo smo započeli sa Debeljkom, likerom od oraha, odležalim u buradima pet godina, koji nas je na prvi gutljaj osvojio svojim neospornim šarmom. Punog ukusa, pravom eksplozijom aroma u ustima, sa suptilnom gorkom završnicom. Nešto što biste svi, znam, rado popili. Kao i rakiju od malina koja nas, takođe, lepo uvodi u ove nastupajuće praznične dane. 

 
Dane druženja i veselja. A druženje se nastavlja: slede dve rakije od dunja, dve rakije od kajsija, šljive, već pomenut „Zlatni pevac” dunjevaču sa zlatnim listićima. Pored ovih imaju još dosta rakija, pakuju ih u pakovanja različitih zapremina, već po zahtevima klijenata, spomenimo još rakiju od kruške i loze, kao i specijalnu rakiju od dunje sa dodatkom meda i propolisa „Medena”. Rakija se destiluje u dva bakarna kazana od po 350 litara, sa gasnim gorionicama i električnim mešalicama, na tihoj vatri sa dve destilacije, a destilat potom odležava u hrastovim i dudovim burićima, gde rakija dobija specifičnu boju i aromu. I ovde se sprema jedno prijatno iznenađenje za potrošače, s kojim ćete takođe biti više nego zadovoljni. Garantujem. 


Ivane Stanković Nikolić, Aleksandrova supruga pored sopstvenog posla pomaže mu u opremanju objekta i dizajnu proizvoda. Naime ona je baš to i završila - grafički dizajn, a sebe pronalazi i u slikarstvu. Onima koji prate mode poznate su njene kreacije torbi i novčanika. Učestvovala je i u izradi scenografije i propratno- propagadnog materijala za jednu dečiju pozorišnu predstavu.


Ovaj ukusno dizajnirani prostor pre tri godine bila je samo pusta livada. Ivana i Aleksandar su već postigli mnogo toga. Imaju i dve ćerkice; Taru i Nikolinu.  

 

A i stvorili su  jedno ovako lepo mesto za druženje uz dobru kapljicu. Puni su ideja i planova za budućnost. U planu je i atealje u kojem bi supruga Ivana imala adekvatne uslove za rad. Poseduju neophodnu energiju koja je dovoljna garancija da od svojih zamisli neće odustati. Na kraju smo probali likere u jestivim čokoladnim korpicama, što je svakako biti lep završetak ovog druženja. Što ovu zanimljivu priču uvodi u jednu zimsku bajku.


Fotografije: Dragoslav Mihajlović, WineJour


Нема коментара: