понедељак, 3. децембар 2018.

PODRUM MAGAZA I VINODELJSTVO NA BRODU NIKOLA TESLA

 
 

Sigurno ste gledali onaj romantično-tragičan film o jednom velikom brodu, na kojem se dvoje mladih zagledalo, ali se sve urotilo protiv njihove ljubavi. Brod je udario u ledenik, svirao je orkestar, on je tonuo, neki su se spasili, ali mnogi i nisu. 

 
 

Naš brod ovaj put nije rizikovao, nije čačkao mečku, ukrcao je nešto ljudstva i vina i otisnuo se u plovidbu beogradskim obalama. Nedeljno sunčano decembarsko popodne proveli smo u druženju sa Podrumom Magaza i Vinodeljstvom. 

Tačnije nastavili smo tamo gde smo juče na Wine Jam Teroaru stali. I vreme nam je bilo naklonjeno, prolepšalo se. Pojavili su se i neki dragi prijatelji.Bio je to signal da se otisnemo od obale i zaplovimo savskim akvatorijumom uz:

 
 
  •  Magaza Tamljaniku 2016 i
  • Magaza Šardone barik 2015.


 
 

Sad reč dve o brodu Nikola Tesla je napravljen u Srbiji. Iste godine, 2004 preko Ukrajine zaputio se ka Rusiji. Dve godine kasnije obreo se u Parizu. Ka Hilandaru se zaputio 2010. A onda je preko Irske stigao u Ameriku.U Srbiju se vratio preko Đenove. Od tada miruje. Otkrio je Ameriku, kud će dalje. Shvatio je gde mu je najbolje. Uz vino i prijatelje.



Mimoilazimo beogradske mostove, novobeogradske blokove i kućice na Adi Međici ploveći ka Ostružnici. Sunce nas prati na tom putu. Na stolu su sada:

 
 

  • Magaza Merlo 2015
  • Magaza Merlo 2017
  • Magaza ? kupaža (merlo 2015, 15 % pino noar 2016).

 
 

Vesna (Vinodeljstvo) iznosi kolače ljiubičasto-čokoladne boje s pozlaćenim zrnima gožđa i italijanskim zastavicama u slavu medalje iz Bergama. 

 
 

Uživanje u ovom vatrometu slasti kvari vetar koji se iznenada pojavio kada se naš brod zaokrenuo. Još malo skretanja u dunavske vode od Zemuna i do pančevačkog mosta a onda smo se usidrili tamo odakle smo i krenuli. Ali tu nije kraj druženja. Ostali smo još malo da saznamo o vinariji i još malo uživamo u vinu, ali i u kolačima. Naravno i u druženju. 


Podrum Magaza osnivan je 1946.-u Velikoj Drenovi. Sledeće godine zgrada je nacionalizovana. Deset gofina kasnije, 1957. godine podrum se vraća porodici Milanović. Potpuni preporod vinarija doživljava 2015. kada se registruje kao porodična vinarija.



Podrum je kapaciteta 20 hiljada litara, а grožđe se ubira sa sopstvenih zasada površine 3,5 hektara. Zasadi se nalaze u vinogradarskom rejonu „Tri Morave“ u selu Mala Drenova. U vinogradu uspevaju bela tamjanika, šardone i pino noar i merlo koji se pozlatio u Bergamu. 

 

Sve čestitke Dragici i Bojanu Milanović!



Daj da se potopimo u vinu!

Нема коментара: