уторак, 3. март 2020.

XX VINSKI BAL U TREŠNJEVICI




Piše: Gordan Gorunović

Krenuo sam „brzim“ prugama vinskim putem u Paraćin. Za tako nešto potrebna je budistička smirenost, jer ovo malo železnice što radi, takoreći metastazira uz trzaje koji podsećaju na očaj kompletne infrastrukture. Srećom, čeka me sunce i izuzetni domaćini. 



Uz kratak predah posle pet sati provedenih u 140 kilometara puta, krećem na ocenjivanje vina i rakija koji se dešavaju u prostorijama pored Doma kulture u Trešnjevici gde se održava jubilarni XX Vinski bal.

U državi gde često kažu: „drugi tradicionalni...“ u ovom slučaju je stvarno lepa tradicija koju sjajno organizuje Vojkan Ristić sa lokalnim timom i opštinom Paraćin. U velikoj prostoriji na stolovima poređano blizu 80 uzoraka vina u više kategorija a odvojeno 57 destilata podeljenih takođe u posebne grupe. 



U centru ozbiljni enolozi, profesori i doktori Slobodan Jović i Aleksandar Petrović. Sve se beleži i ozbiljno razmatra. Dok uigrani maratonski test traje domaćini pripremaju sve što treba za večernji bal.



   Posle male pauze za ručak nastavlja se „slepo“ testiranje i slažu papiri sa ocenama. Vrlo objektivno i bez protekcije u nekim kategorijama nagrade dobiju isti proizvođači. Ko vredi i treba da dobije zasluženu nagradu. 




Već od 19h svečana sala Doma kulture puni se a tamubraški orkestar „Romansa“ iz Novog Sada kreće svojim ritmom. U nekoliko pauza svečano proglašenje pobednika ispunjava binu, a nasmejani vinari, bar oni pobednički ne skrivaju zadovoljstvo. U okolini primećujem i nezadovljna lica pa shvatam da su to proizvođači koji nisu prošli kako su očekivali. 



Plakete su dobili i najbitniji akteri koji su doprineli ovoj vinskoj svetkovini. Organizator svima deli papire sa kompletnim obrazloženjima enologa. Uz duhovitu besedu i savete vinarima profesor Jović i zapeva u svom maniru sa tamburašima.



   Ovo centralno veče „Dana vina“ u Trešnjevici sigurno korača ka sledećim jubilejima. Narednog vikenda sledi Salon vina u hotelu „Petrus“ a za dve nedelje proglašnje najboljih pesama o vinogradima za đake i vinu za iskusnije enofilske literate. Zadovoljstvo koje se širi u podnožju planine Juhor u divnom selu ne može da pokvari ni povratak pomenutim vozovima, bez voznog reda. 



Ovo pokazuje da i jedna ovako mala sredina pametnim i vrednim radom može da bude uzor mnogo većim gradovima.

Нема коментара: