понедељак, 22. јун 2020.

Tinto noviteti





 Piše i slika:  Ivan Kruljac

Sa kratkim otklonom mogu lako da dozovem misao o ispijanju novih vina koja su u odabiru Željka Tintora stigla u njegov dućan Tinto. Fontana vina u jednom popodnevu nije predstavljala samo mirise i ukuse već me je vraćala u prošle događaje a i potakla neke vizije.Vina koja su stigla uglavnom prirodna neka i sertifikovano organska do sad su za mene bila najširi spektar spoznaje u samo jednom danu.



Alvaro Castro je čuveni vinar iz regije DAO -Portugalija čija vina nose dah elegancije, lakoće i životnosti. Iz dve njegove vinarije Quinta de Saes i Quinta da Pellada izdvojiću belo vino od sorte encruzado posebnih struktura mirisa cveća i muskatnosti u isto vreme divne mineralnosti. Takođe, belo vino Primus zaista posebno gde se strukture ukusa uz jasno telo vina menjaju veoma brzo u jednom trenitku marcipan je preovladao. Etiketa je minimalistička ali umetnički jasna. Ovo vino deluje svojom posebnošću.



Crveno vino Quinta da Pellada je jedno od najplišastijih koje sam pio, jednostavno i jasno.


Carlos Campolargo poslao je ponovo bisere pino blan- divne kiseline, vino koje budi, te šardone u stilu kakav bih voleo češće da srećem: neopterećen stereotipima o sorti. Sovinjon blan  miriše na kamen tj. mineralnost, a nebo je iznad nas ali plavo i vedro.
Penušavac CC CP prirodna metoda, 2009. je kombinacija punoće svežine i toasta na ukusu, jedno predivno vino.



Vinarija Bacalhoa i sorta grožđa, italijanska greco di tuffo uljastih struktura na ukusu. 

Rita Ferreira -regija Douro organski pristup vinu i berba 2019 crveno vino u božole stilu i neverovatne boje, koje treba videti, a tek ispiti.

Dobrodošli čuda su moguća a vinski put u beskraju.

Нема коментара: