петак, 28. август 2020.

VINARIJA PANTIĆ KOSMAJ

 



U Firenci se opet, kao nekad u XVII veku, vino služi preko prozorčeta koji je štitio od onih prokužеnih. Reč je o takozvanim "buchette del vino" (vinskim prozorima). To su mali otvori u zidovima, koji su se naširoko koristili tokom epidemije kuge.

Mi nismo toliko zastranili. Jednostavno odete u malo selo Rajkovac, podno Kosmaja, na putu ka Mladenovcu, i tu na jednom bočnom putu pronađete vinariju porodice Pantić.

Nastala iz želje da se očuva porodična tradicija i vrate izgubljena znanja predaka kao i da se obnovi bogata vinska tradicija područja u kojem se nalazi.

Na zelenim plodnorodnim obroncima planine Kosmaj, vinogradarstvom se bavilo još u vreme Rimljana. Samo ime planine potiče od latinskog naziva “casa maica”, mesto na kojem živi boginja prirode Maja. Ime je potpuno zasluženo, bujna planina koja odiše životom i zelenilom. Na žalost, od tada pa do danas, tradicija vinogradarstva je prekinuta u više navrata, ali se svaki put ponovo obnavljala.



Vinarija ima 6Ha i sve vino je od sopstvenog groždja. Imaju degustacionu salu u okviru vinarije, ali i prelepi vajat u samom vinogradu. Gaje tamjaniku, šardone i merlo, a proizvode bela, roze i crvena vina. Tamjanika i merlo u barik varijanti u Beču su nagradjeni značajnim nagradama. Ukupni kapaciteti vinarije Pantić su 30000 litara godišnje.

Porodica Pantić odlučila da povrati znanje svojih predaka, sa zasadima vinograda u ataru sela Rajkovac, koje se nalazi u srcu Dubonskog vinogorja koje pripada Beogradskom vinskom regionu. A tu je i simpatični pas koji čuva vinsku riznicu od uljeza.

A onda dalje u mladenovačku saobraćajnu gužvu na šumadiskoj vazdušnoj rivijeri.

A sada se malo pozabavimo njihovim vinima:





  • MONOLOG je šardone slamaste boje, miris sortni, puno, sa postojanom voćnom aromom.
  • PRESTO CHARDONNAY je takođe šardone, koji je posle fermentacije odležavalo 6 meseci u barik buradima koja su napravljena od francuskog i frpskog hrasta. Vino izrazito žute boje, na mirisu pored klasičnih citrusnih tonova, zaslađuju slatkaste arome vanile i karamele .
  • TRAČ je tamjanika slamaste boje, pune muskatne arome, sa začinskim tonovima,  aromama poljskog cveća, umerene kiselosti.
  • DOGOVOR je roze vino od merloa, koje je dobilo srebrno na  AWC Vienna 2017 i zlatnu medalju Novosadskog sajma 2017. Na mirisu bombonasti tonovi jagode i maline, dok je  ukus pun i kremast, a opet sa prijatnim kiselinama
  • DIJALOG je crveno vino, kupaža merloa i kaberne frana. Izrazitno voćno, punog ukusa sa postojanom aromom.
  • PRESTO MERLOT je vino dobijeno kupažom dve vrhunske sorte grožđa, Merlot 80% i Cabernet Franc 20%. Na mirisu vino nam pruža dosta vanilastih tonova, kao i tonove kompota šumskog voća, dok na ukusu prate isti tonovi prožeti voćnim kiselinama, suvom šljivom, zaokruženi džemastom strukturom. Ovo vino je u Beču je 2017. pobrao zlato.


 





Нема коментара: