Danas nam je zadatak da savladamo
gradivo španske vinarije Valduero. Vinariju je osnovao otac Gregorio Garcia
Álvarez 1984, prvo vino je svetlost dana dočekalo je 2000, a danas je vode
naslednice, dve sestre: jedna enolog Zolanda Garcia Viadero, druga se stara za
marketing. Beskompromisno, uvažavajući samo kvalitet sa posedima od 200
hektara. Jedno belo, sve ostale karte na crveno vino. Crveno, herc!
Tempranillo je crna sorta grožđa od koje nam iz Španije (regija Rioja i Ribera del Duero) i Portugalije ( Tinta Roriz, od koje se prave i fortifikovana vina) dolaze kvalitetna vina. Spada u autohtonu sortu Španije, nastale od sorti Albillo mayor i la Benedicto. Tempranillo ime duguje španskoj reči temprano što znači rano. U Francuskoj je zvanično priznat 1976. godine.
Crianza - koja
odležava od 6-12 meseci u hrastovim buradima daje arome crvenog voća, herbalne
i pomalo začinske note.
Reserva -
odležava od 12-24 meseca u hrastovim buradima. Dominantne arome crvenog i crnog
voća, suvog cveća i začina
Gran reserva -
koja odležava od 18-24 meseca u buradima i onda još do 4 godine u boci. Arome
su: suvo crveno i crno voće, smokve, cimet, kedar drvo, sa mirisnim notama
kože.
Da, priznam malo sam okasnio na predavanje, pa pristupio resavskom metodu.
Raspored časova je bio sledeći:
Garcia Viadero Albillo 2017, jedini beli predstavnik, sorta: Albillo, iz španskeoblasti Ribera del vino iz dvanestogodišnjih vinograda, sa prinosom grožđa od 4500 kg/Ha, gožđe se presuje i odlaže u barik manje od godinu dana, alkohola 12,5% svetložute boje sa lepim odsjajem, bistro, na nosu bogato aromama tropskog voća i cvetnim tonovima, na nepcu kompleksno i raskošno, dobro struktuirano, izražene svežine, sa intenzivnim i postojanim aromama citrusa u završnici,- Finca Azaya 2015, prvi je od crvenih vina proizvedenih od sorte tempraniljo, 14 meseci u bariku u bačvama od dve vrste hrasta (francuski, američki) i godinu dana u boci. Začuđujuće sveže za svoje godine, vočkasto, sa izraženim aramama višnje i crvenog bobičastog voća. Prošli put smo probali 2017. Standardno dobro prolazi na Dekanteru,
- Crianza 2016, po meni najbolje vino degustacije, uzimajući u obzir odnos cena/kvalitet, što je potvrdilo i to što je ono bilo proglašeno za najbolje vino Španije od neospornih vinskih autoriteta (Masters of Wine and Master Sommelier), dolazimo iz regije Ribera del Duero. Vino s desetodnevnom maceracijom, od grožđa stasalog na zemljištu (glina, krečnjak,pesak) iz mladog vinograda, odležalo u bariku 15meseci i 12 u boci, 14 % alkohola, kiselost 5,4 iako mlađe deluje snažnije od prethodnog, sa džemastim notama, začinskim aromama, intezivno crvene boje sa tamno ljubičastzim nijansama. Na prodhodnim degustacijama probali smo berbu 2015,
- Una Cepa 2016 jedna boca jedan čokot (prinos 3000kg/Ha), tamnocrveno vino odležalo 18 meseci u bariku i godinu dana u boci,
- Premium Reserva 2012 dolazi sa zemljišta koje čini glina i krečnjak i vinograda starih 40 godina sa prinosom od 2000 kg/Ha, što je vinu odležalom 36 meseci u bariku i tri godine u boci sa 14,6 % alkohola. kiselosti 5,4 koje dolazi u limitiranoj seriji podarilo note karamela, tosta, drveta i dima, arome bosiljka, a u završnici crnog voća, suvog grožđai kakao. Potrebno ga je dekantirati kako bi se pokazalo u svoj svojoj raskoši
Нема коментара:
Постави коментар