понедељак, 14. јун 2021.

GOOD FOOD & WINE FESTIVAL / “Da ponovo nazdravimo životu!“


 III Good Food & Wine Festivala  je jedinstvena privredno-turistička manifestacija koja će se održati u Beogradu od 14-20. juna.

Tokom čitave sedmice, sve do 20. juna, na manifestaciji, koja se održava pod sloganom “Da ponovo nazdravimo životu!”, učestvovaće više od 70 izlagača iz zemlje i regiona.    

-Prvi festivalski događaj je Vinski karneval koji kreće od Palate Albanija do Kalemegdana, u sredu, 16. juna u 12 časova. Karnevalska povorka u kojoj će učestvovati predstavnici kompanija, zabavljači i Kulturno-umetničko društvo “Koreni”,  odeveni u narodne nošnje i kostime koji simbolizuju domaću tradiciju u proizvodnji hrane i vina, bogatim programom zabaviće Beograđane i goste Beograda.




Na glavnom  festivalskom događaju, Sajmu tradicionalne hrane i vina, koji je promotivno – degustativnog karaktera, u subotu 19. juna, na keju Sava Promenada (Beograd na vodi) predstaviće se lideri prehrambene industrije i vinarstva i veliki broj malih proizvođača sa ovih prostora. Oko 70 kompanija, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i turističkih organizacija, izložiće svoje proizvode koje će posetioci moći da degustiraju i kupe po specijalnim popustima. U izlagačkim kućicama I na lepo dizajniranim štandovima biće izloženi najbolji tradicionalni specijaliteti iz Srbije i regiona – pršuta, kajmak, sir, med, vina, a u zlatiborskom i vojvođanskom "korneru" dočekaće ih proizvođači tog kraja, svako sa svojom gastronomskim ponudom.

Posetioci mogu obići i dve sajamaske izložbe: “Hleb naš nasušni”, izložba posvećena hlebu, koji u srpskoj tradiciji i gastronomiji ima poseban simbolički značaj,  priredila je sa svojim proizvodima Pekara Stanković.

Izložba slika “Boje i vino” poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova, koji kaže, "kada se spoji lepo vino sa ukusnom hranom na nekoj terasi pored reke, hedonizam je zagarantovan. Tu se mnoga čula probude”

Na svečanom otvaranju Sajma najlepše narodne igre iz Srbije izvešće ansambl Kulturno-umetničkog društva "Koreni", uživaćete u glasu naše poznate operske pevačice Marije Nešić Kašćelan, a tu su i radionice o vinima, zdravoj ishrani i drugim temama.

Plakete Good Food & Wine biće dodeljene najboljima u proizvodnji hrane i vina, prema mišljenju žirija sastavljenog od urednika i turističkih novinara srpskih medija.

 

Na bogatoj sajamskoj tomboli najsrećnijima će biti podeljeni vredni pokloni.

Ulaz na sajam je besplatan za sve ljubitelje dobrog zalogaja i domaćih vina

U nizu pratećih događaja učestvovaće i beogradski ugostitelji nudeći u okviru "Nedelje beogradskih restorana" i "Sunday brunch".

Da se Good Food & Wine Festival ove ogodine održi pomogli su: Zlatni sponzor: Plazma stiks i Plazma slana, Zlatni partneri:  kompanije Belgrade waterfront,i Vitinka I Voda Vrnjci i Prijatelji festivala: Zlatiborac, Fino, KUD Koreni, Turistička organizacija Vojvodine, Studio B, Radio Fokus, portali Balkan travel i Putovanja I turizam.

Нема коментара: