"A kad su se vina ponapili,
Knez Bogosav stade besjediti:
"Pobratime, Starina Novače!
Kaži pravo, tako bio zdravo!
Sa šta, brate, ode u hajduke?
Kakva tebe oćera nevolja
Vrat lomiti, po gori hoditi.."
Mi se nismo otisnuli u hajduke. Konformistički nismo po ovoj žegi hteli da menjamo rashlađenji kombi za neizvesnost šumskog života. Zaputili smo se u jednu značajnu misiju u Lazarev grad. U potrazi za Rubinom...
Sve je počelo u Kruševcu, davne 1958. godine, kada su prva hrastova burad napunjena vinskim destilatom krenula na odležavanje i starenje.
Oblivena Suncem, ova burad su postala simbolična slika po
kojoj se Rubin i danas prepoznaje.
Vinarija Rubin nalazi se u jugoistočnoj Evropi, terenu
idealnom za gajenje vinove loze, na geografskoj širini na kojoj su smeštene
najpoznatije svetske vinarije i vinogradarske oblasti, Bordo u Francuskoj i
Toskana u Italiji.
Najveći je proizvođač
grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u Srbiji, sa tradicijom dugom preko 60
godina.
Poseduje najveće površine vinograda u rodu – 1.200 hektara na 19 lokacija (Ravnjak, Dedina, Lučina, Bačina, Suvaja, Grevci, Karađorđevo brdo, Dobričevo, Jasenje, Žitorađa, Belanovce, Leskovac Milanovo, Orane, Dragovac, Preševo, Ražanj, Leskovac Navip, Bojnik, Karađorđevac) i najveći broj vina sa zaštićenim geografskim poreklom u zemlji.
Zasadi u vinogradu Bačina kod Varvarina datiraju iz 1980,
2009. i 2013. godine i u njemu se gaje crvene sorte grožda: pino noae, prokupac
i merlo. Površina j e 106 hektara.
Uz penušavac Vronski dobijen klasičnom metodom popričali smo
o odrastanju grožđa a onda smo krenuli u ustanovu gde se vaspitavalo u Rubin.
Prednost kompanije je
zaokružen proces proizvodnje vina: od sopstvenih vinograda, preko pinterske
radionice gde se izrađuje burad, do proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta.
Vinarija Rubin je dobitnik medalja na svetskim takmičenjima
za vina, vinjak i rakije. Izabrana je za Miljenika potrošača u 2021/2022 godini
i Best Buy 2020 u kategoriji vina.
Vinski podrum kompanije je kapaciteta 22,5 miliona litara,
dok je kapacitet podruma za pića tipa konjaka 15 miliona litara, od čega je 6
miliona u hrastovim buradima (12.000 hrastovih buradi od 500l za odležavanje
destilata), što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi.
Rubinov portfolio obuhvata vina i žestoka alkoholna pića, sa
preko 80 proizvoda. U kategoriji vina se nalaze stona, kvalitetna i vrhunska
vina, kao i penušava vina koja se proizvode po klasičnoj Champenoise metodi.
Rubinov Vinjak, vodka, pelinkovac, likeri za koktele i
rakije, poznati su brendovi u kategoriji žestokih alkoholnih pića. Značajnu inovaciju
u proizvodnji alkoholnih pića čine novi proizvodi u limenci: Špriceri, Vinjak
Cola i Barman RTD.
Godišnja prodaja kompanije je preko 17 miliona litara
alkoholnih pića. Proizvodi se izvoze u preko 20 zemalja sveta, od Amerike do
Kine i Australije.
Na inostranim tržištima se konkuriše isključivo kvalitetom.
Vinjak je proizvod po kome se firma prepoznaje, piće
prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa. Destilacijom najkvalitetnijih vina i
njihovim starenjem u hrastovoj buradi postiže se autentična aroma i ukus ovog
sada već legendarnog Rubinovog proizvoda.
Tehnologija
proizvodnje Vinjaka identična je tehnologiji proizvodnje konjaka, a suštinska
razlika između ova dva pića jedino je u nazivu.
Posle razgledanja proizvodnih pogona bežeći od kratkotrajnog
pljuska zadržali smo se sa domaćinima u
dugoj diskusiju i probanju probranih vina i vinjaka iz njihobog asortimana uz
bogatu trpezu. Od probanih vina i žestokih pića izdvajam duplo barikirani
sovinjon (drugi put u bariku u kom je odležavao vinski destilat) koji pleni svojom punoćom i aromama, merlo kasnu berbu
ekstraktno voćkast 2017 i pino noar iz 1991. sa zavodljivom staračkom bojom
crvenkastog ćilibara i tercijalnim aromama zemlje, kože i sušеne višnje. A onda
za rastanak vinjak XO i arhivski odležao 35 godina.
Нема коментара:
Постави коментар