петак, 25. август 2023.

U podrumu usred mraka sija bure od vinjaka a ima i dobrih vina: Vinarija Rubin

 


"A kad su se vina ponapili,

Knez Bogosav stade besjediti:

"Pobratime, Starina Novače!

Kaži pravo, tako bio zdravo!

Sa šta, brate, ode u hajduke?

Kakva tebe oćera nevolja

Vrat lomiti, po gori hoditi.."


Mi se nismo otisnuli u hajduke. Konformistički nismo po ovoj žegi hteli da menjamo rashlađenji kombi za neizvesnost šumskog života. Zaputili smo se  u jednu značajnu misiju u Lazarev grad. U potrazi za Rubinom...

Sve je počelo u Kruševcu, davne 1958. godine, kada su prva hrastova burad napunjena vinskim destilatom krenula na odležavanje i starenje.

Oblivena Suncem, ova burad su postala simbolična slika po kojoj se Rubin i danas prepoznaje.Vinarija Rubin nalazi se u jugoistočnoj Evropi, terenu idealnom za gajenje vinove loze, na geografskoj širini na kojoj su smeštene najpoznatije svetske vinarije i vinogradarske oblasti, Bordo u Francuskoj i Toskana u Italiji.

 Najveći je proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u Srbiji, sa tradicijom dugom preko 60 godina.Poseduje najveće površine vinograda u rodu – 1.200 hektara na 19 lokacija (Ravnjak, Dedina, Lučina, Bačina, Suvaja, Grevci, Karađorđevo brdo, Dobričevo, Jasenje, Žitorađa, Belanovce, Leskovac Milanovo, Orane, Dragovac, Preševo, Ražanj, Leskovac Navip, Bojnik, Karađorđevac) i najveći broj vina sa zaštićenim geografskim poreklom u zemlji.

Zasadi u vinogradu Bačina kod Varvarina datiraju iz 1980, 2009. i 2013. godine i u njemu se gaje crvene sorte grožda: pino noae, prokupac i merlo. Površina j e 106 hektara.

Uz penušavac Vronski dobijen klasičnom metodom popričali smo o odrastanju grožđa a onda smo krenuli u ustanovu gde se vaspitavalo u Rubin. Prednost kompanije je zaokružen proces proizvodnje vina: od sopstvenih vinograda, preko pinterske radionice gde se izrađuje burad, do proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta.

Vinarija Rubin je dobitnik medalja na svetskim takmičenjima za vina, vinjak i rakije. Izabrana je za Miljenika potrošača u 2021/2022 godini i Best Buy 2020 u kategoriji vina.

Vinski podrum kompanije je kapaciteta 22,5 miliona litara, dok je kapacitet podruma za pića tipa konjaka 15 miliona litara, od čega je 6 miliona u hrastovim buradima (12.000 hrastovih buradi od 500l za odležavanje destilata), što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi.
Rubinov portfolio obuhvata vina i žestoka alkoholna pića, sa preko 80 proizvoda. U kategoriji vina se nalaze stona, kvalitetna i vrhunska vina, kao i penušava vina koja se proizvode po klasičnoj Champenoise metodi.

Rubinov Vinjak, vodka, pelinkovac, likeri za koktele i rakije, poznati su brendovi u kategoriji žestokih alkoholnih pića. Značajnu inovaciju u proizvodnji alkoholnih pića čine novi proizvodi u limenci: Špriceri, Vinjak Cola i Barman RTD.
Godišnja prodaja kompanije je preko 17 miliona litara alkoholnih pića. Proizvodi se izvoze u preko 20 zemalja sveta, od Amerike do Kine i Australije.

Na inostranim tržištima se konkuriše isključivo kvalitetom.Vinjak je proizvod po kome se firma prepoznaje, piće prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa. Destilacijom najkvalitetnijih vina i njihovim starenjem u hrastovoj buradi postiže se autentična aroma i ukus ovog sada već legendarnog Rubinovog proizvoda.

 Tehnologija proizvodnje Vinjaka identična je tehnologiji proizvodnje konjaka, a suštinska razlika između ova dva pića jedino je u nazivu.Posle razgledanja proizvodnih pogona bežeći od kratkotrajnog pljuska zadržali  smo se sa domaćinima u dugoj diskusiju i probanju probranih vina i vinjaka iz njihobog asortimana uz bogatu  trpezu. Od probanih vina  i žestokih pića izdvajam duplo barikirani sovinjon (drugi put u bariku u kom je odležavao vinski destilat) koji  pleni  svojom punoćom i aromama, merlo kasnu berbu ekstraktno voćkast 2017 i pino noar iz 1991. sa zavodljivom staračkom bojom crvenkastog ćilibara i tercijalnim aromama zemlje, kože i sušеne višnje. A onda za rastanak vinjak XO i arhivski odležao 35 godina.

Нема коментара: