понедељак, 5. фебруар 2024.

VII VINSKI FESTIVAL U OBRENOVCU

 


When I was younger, so much younger than today,

I needed the wine in any way.

Lep, sunčan dan i vinski festival u Sokolskom domu u Obrenovcu. Nema dana da bog ne pokažе svoju veličinu. Pratim ovaj festival od osnivanja 2017, sa nekim opravdanim izostancima. Svoja vina predstavljaju 30 izlagača vina, suvomesnih proizvoda, sira i štrudle.



Pozivu organizatora su se odazvali: Mačkov podrum, Vinarija Mitrović, Vinarija Trišić,Vinarija Mikić,  Vino Kalem, Organska vinarija Plavinci, Vinarija Duša, Vinarija Jović, Podrum Vina Milojević,  Vinarija Varina, Vinarija Trivanović,  Vinarija Molovin, Destilerija Nešić, Mons Product, Radionica Sira UB, Mlečni proizvodi Tadić. Na ulazu, posetioci mogu da skeniraju QR kod koji će ih uputiti na detaljne informacije o svim učesnicima festivala i njihovim vinima. Kod Baneta probamo Indigo, Ćilibar i Selenu, kod Mikića odličаn merlo i pino, kod Trišićа crvenu kupažu. Molovin se odrekao Principa a Inat poslao na Poligraf. Odlična frankovka i merlo iz barika. Milojevićеv Vidik i Putnik, ali i vinjak od dve vrste grožđа, Trivanjovićev širaz i kaberne sovinjon rezerva, a pre svega grašac, Маckov Kamerlot pun i ekstraktan. Od mezetluka prednost dajemo dimljenom kajmaku i kačkavalju sa vasabijem.



U okviru kulturnog dela programa nastupilo je Kulturno-umetničko društvo TENT Obrenovac. Oni su dobitnici nagrade na takmičenju BelgradeAward, kao i specijalne nagrade žirija na XXIV međunarodnom festivalu kulture i umetnosti u Turskoj.




Sokolski dom sagrađen je 1929. godine, prema projektu arhitekte Momira Korunovića, kao spomen dom palim ratnicima u ratovima 1912-1918. godine. Osmišljen je i realizovan kao višenamenski objekat u kome su bili smešteni zanatsko-trgovinska škola, sokolsko društvo i obrenovačka prosvetna udruženja. Sastoji se od dve zasebne građevine, povezane kratkim hodnikom.



Нема коментара: