понедељак, 10. новембар 2014.

Toplički vinogradi - Gojinovci, Prokuplje

Mitrovdan u topličkom, vinskom, letećem tanjuruKaberne Topličkih vinograda probali smo letos i bili prijatno iznenađeni. Bilo je to vino koje je imalo neosporan potencijal. 

"Zašto mi ne znamo za ovu vinariju?", zapitali smo se.  

I tako, prošlo je neko vreme, svašta se izdogađalo, na najvažnije pozvani smo na otvaranje Topličke vinarije.

“Putevima Gvozdenog puka, kroz Tribus Viladolazi se do Epigenie, mesta gde se rađa Prokupac…”

između ostalog pisalo je u pozivnici. Ceo događaj je obećavao. Najavljen je i  organizovani dolazak velikog broja zvanica iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova Srbije, njih oko 1200. Kako će prihvatiti tako veliki broj posetilaca, kako ih provesti kroz vinariju i ugostiti, za nas je bila enigma, čiji smo rasplet željno iščekivali Sve je mirisalo na jednu veliku, vinsku žurku. U mestu gde je Prokupac i rođen!

 


S puno uzbuđenja, okupili smo se u miholjsko,subotnje jutro 8. novembra 2014, godine. I krenuli put Prokuplja, u selo Gojinovce. I nismo se razočarali, naprotiv!

Miomir Kovačević i njegov brat Dragan otpočelisu 2009. godine da materijalizuju svoj davnašnji san. Da u svom rodnom kraju, podignu veličanstvenu vinariju, od novca zarađenog dugogodišnjim radom u inostranstvu. Uloženo je, neosporno, mnogo novca, ali i ljubavi to se jednostavno vidi već na prvi pogled. Poduhvat vredan divljenja, kada pogledate moderno zdanjevinarije koje izgleda kao leteći tanjir prizemljen u blizini vinograda. Nećete ovde videti nikakve pokretne trake, sav transport gozdova i vina obavlja se slobodnim padom. Vinarija je zaposlila oko 350 radnika, komšija koji žive u podnožju Kopaonika, u jednoj od najnerazvijenijih oblasti u Srbiji.

I kada smo posle posluženja dobrodošlice u maloj vinariji (tri hiljade kvadrata!); hleba i solli, kafe i ratluka, krenuli u prijatnu šetnju kroz vinograd, praznički odeven u predivne jesenje tonove, stigli smo pred modernu kameno-staklenu  zdanje, koje se urezala u brdo u svom zaleđu.Nova vnarija je po površini triput veća od male vinarij, od koje smo otpočeli obilazak Topličke vinarije. Nakon nastupa folklornog asambla, obišli smo novu vinariju, između velikog lifta i stepenica, izabrali smo stepenice.Spuštajući se niz spiralno stepenište,neminovno se nametala asocijacija  na vatikanse. Pa, da, i ovde smo se nalazili u hramu, prvom vinskom hramu. A iz kružnog otvora, na kupoli vinarije, kao da je Bog pružao prst da blagosilja trud timočkih vinara.Vinogradi se prostiru na oko osamdeset hektara s tendencijom širenja. U okviru kompleksa gazdinstva nalazi se i lovište. Sama vinarija impozatna, savremena, prostire se na osam hiljada kvadratnih metara, na pet etaža Na jednoj od etaža bili smo ugošćeni ukusnom hranom i mogli smo da degustiramo vina. Organizovan je i zanimljiv program. Upoznavanje publike sa vinarijom, gostovanje Ivana Ivanovića i novosadskog asambla "Frajle". Predivno vreme izmamilo je na terasu deo gostiju, na prostranu terasu, s koje puca predivan pogled na idilični pejzaž okolša. Mesto, kao stvoreno za svakog istinskog hedonistu. U planu je i izgradnja hotela za smeštaj posetilaca koji bi duže da uživaju u ovom vinskom raju.


 Toplički vinogradi, su ovom prilikom, pred vinsku publiku izašli s tri etikete; šardoneom, rozeom od prokupca i prokupcem. Vina nose ime “Epigenija", a kum je čuveni srpski naučnik Jovan Cvijić, po jedinstvenom prirodno fenomenom, da se reka Tolica, na ovom mestu, teče uzvodno i po tome je jedinstvena u Evopi. Uzgaja se još i game, merlo, burgundac i sovinjon,tako da možemo očekivati još dosta prijatnih iznenađenja iz ove vinarije. Vino se čuva u inoksu i drvenim bačvama od francuske i srpske hrastovine.(kitnjaka). Da  su u ovaj posao vlasnici ušli potpuno svesni svih problema, ali i sa vizijom, govori i činjenica da su braća Kovačević geografsko poreklo svojih zasada zaštitili.„Našu vinariju do sada su obišli mnogi proizvođači vina iz evropskih zemalja, a i iz Čilea, i bili su oduševljeni bukeom, bojom i ukusom vina proizvedenog od prokupca, jedinstvene sorte grožđa koja se proizvodi samo kod nas“,  s ponosom ističe gospodin Dragan Kovačević i dodaje: „Proizvodićemo ga po tradicionalnoj staroj tehnologiji, čak ćemo ga i čuvati onako kako je čuvan pre mnogo vekova u drvenim hrastovim buradima." 


 A kakvi su utisci posetilaca ovog perfektno orgnizovanog vinskog dešavanja, kakva su Srbiji preko potrebna u cilju popularisanja vinske kulure, najboje govori komentar jednog zadovoljog gosta koji je prokupac Topličke vinarije ovako opisao:

“ide dva kruga oko srca pa u stomak!”A svi koji su ovaj dan iskoristili za posetu Topličkim vinarijama vratili su se veseli, zadovoljni i puni utisaka. Pevajući...


Нема коментара: