уторак, 26. јануар 2016.

XIX MEĐUNARODNI JANUARSKI SAJAM VINA (19. Nemzetközi Vince-napi Borfesztivál Temerin 2016)

 

Nemanjina se valjala u nekim čudnim maglama. Od Slavije ka  glavnoj železničkoj stanici u ostavci, podignutoj 1884. godine, kotrljali su se retki, jutarnji tramvaji i autobusi. Retkim posmatračima delovali su isprano, kao propušteni kroz Veniš. 


Iznad njih se pomaljao bleda, aneminčna solarna kugla, nemoćna da se izbori sa gustom, da je nasečeš k’o slaninicu, maglom. Oronula unutrašnjost, nekada velelepne eklektične zgrade železničke stanice, podignute u simbiozi neoklasicizma i neorenesanse, na prostoru Bare Venecije, ugostila je sanjive jutarnje putnike i par profesionalnih spavača. 

 

Stanica je nastala je kao indirektna posledica Berlinskog ugovora iz 1878. godine, kojim se srpski knez Milan Obrenović obavezao da izgradi srpske železnice, kako bi se obezbedio nesmetan transport austrougarske robe. Smrznut i otrgnut od sna, proklinjao sam svoju znatiželju, koja je i mačku koštala života. Vozom koji je na nekim deonicama razvijao, za srpske pruge, fenomenalnu brzinu od 130 km/h, dospeli smo u Novi Sad, gde nas je prihvatio najavljeni jatak, te smo odatle krenuli dalje, ka našem konačnom odmorištu, ka Temerinu.  


Temerin se nalazi u jugoistočnom delu Bačke i naseljava ga oko 19 hiljada stanovnika. Ima najdužu ulicu u Srbiji, Novosadsku ulicu dugu 12,5 kilometara. Ona je bila i stanica poštanskih kočija, koje su pristizale iz Beča i išle dalje za Temišvar i Brašovan. Temerin se prvi put spominje 1332. godine u papskoj priznanici o plaćenom porezu izdatoj Laurentiju de Temeriju, župnom svešteniku. Bio je sastavni deo kraljevine Ugarske do Mohačke bitke 1526. godine, kada podpada pod Otomansko carstvo. Oslobodivši se od turske vlasti, Temerin je proglašen slobodnim gradom i dato mu je pravo da održi četiri stočna vašara godišnje. Katolička crkva  sagrađena je 1804, a škola 1835. godine. Grof Šandor Sečenji finansirao je izgradnju vrlo raskošne palate, nazvane Kaštel, u kojoj se danas smestio dom srednje tehničke škole. Okružen je Stаrim pаrkom, koji se prostire nа površini od oko 20 jutаrа i od 1949. godine zaštićen je zakonom. U Temerinu je 27. januara 1777. godine rođen Lukijan Mušicki, pisac, filozof i profesor teologije, vladika i Vukov prijatelj, koji mu je dodao u azbuku slovo đ. Temerin je i u prošlosti bio poznat po proizvodnji vina, a danas su najpoznatije vinarije Vindulo, Adžić i Kabač. 


Međunarodni festival vina spada među najveće turističko-vinske manifestacije u Vojvodini i Srbiji, okuplja vinare Panonske nizije i nekoliko hiljada posetilaca, ljubitelja vina. Od 2011. godine je u sastavu je IPA programa Evropske Unije. Rekordan broj uzorak vina iz 2010. godine (761), nažalost nije ove godine oboren. 

 

Primljeno je na ocenjivanje 625 uzoraka vina, od toga 272 belih, 94 roze, 201 crvenih, 21 šiler (Schiller), 15 desertnih i 22 voćnih vina. Osim domaćih proizvođača učestvovali su i vinari iz Mađarske, Slovačke, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske i Slovenije. Vina je ocenjivalo čaš 76 članova žirija. Dodeljeno  je 10 velikih zlatnih, 113 zlatnih, 225 srebrnih i 190 bronzanih medalja i podeljeno 86 priznanja. Od deset velikih zlata tri su dodeljena za belo vino, jedno za roze i pet za crveno vino. 

 
 

I baš kada smo mi pristigli pred Sportski centar u Temerinu, solarna kugla sa početka  teksta, kao da je primila vinsku transfuziju, doživela reanimaciju i zasijala zlatnim sjajem u prajm tajmu ove vinske fešta. Na naše zadovoljstvo. 

 
"da bi napravio dobar gulaš ili paprikaš moraš biti sadista", tvrdi, sa za njega nepoznatom strašću,  moj drug Mića: "moraš da nateraš meso da ti preda svoju dušu".
Nakon registracije i druženja sa organizatorima ove manifestacije, palinke-kajsijevače za dobrodošlicu, bacili smo se na bačke mesne grickalice (bogate nezasićenim holesterolom-ne mogu oči da se zasite!), koje je zamenio krompir paprikaš, koji svoj neodoljiv šarm, po rečima jednog mog informisanog prijatelja, duguje paprici iz Martonoša. Kako bismo savladali njegovu ljutinu, „gasili“ smo ga salatom od kiselog kupusa i fruškim temerinskim hlebom. I sodom vodom.


U okviru prijema, predstavljena je i Srednja vinarska škola iz Budimpešte, koja se diči tradicijom dugom 115 godina. A onda ulazak u salu, sa izloženim uzorcima, beskonačno dugi stolovi, na kojima vinske boce marširaju i šepure se, a tu paradu uzbuđeno posmatraju mnogobrojna, zadivljena publika. Sve neodoljivo podseća na bečki Muzikferajn za novaka. 

 
 

Sve prefektno naštimovano, poletno i razigrano, spremno za uživanje (ready to use). Tu su i muzičari i cveće i uvaženi gosti.  Osećate se kao deca kada otkriju šarenu čaroliju kaleidoskopa. Znate, govorim o onom kineskom sokoćalu sa grčkim imenom, koja doslovno označava "gledam lepe slike" (Kaleo – lep; Eidos – lik, slika, izgled; Skopeo – gledam, posmatram). 

 

U čovekovoj je prirodi, u njegovim željama ugrađena je fascinascija raskošem, a ovde na temerinskoj vinskoj rivijeri ona je mogla biti u potpunosti zadovoljena. Vinske boce behu raspoređene kao reči u nekoj raskošnoj bajci sa veselim krajem. Sa dugačkih stolova smešile su nam se mnogobrojne, maštovite etikete, ispisana  na oba pisma koje upražnjavamo.Vinski krešendo sortnog sastava, dostojan podstcaj za radoznale. Za otkrivanje, a ne za potvrđivanje i utvrđivanje. Iskorak u novo i skriveno, tako izazovan posle očekivanog, prepoznatljivog, vaskoliko razbijanje monotonije. 

 
 

Pa, ovde, skoro nijednu etiketu ne prepoznajem, konstatujem uzbuđeno. Nemam blagu predstavu šta se iza njih krije, kakvi samo eksperimenti, kakvi prikriveni favoriti, možda neke buduće Parkerove zvezde. No, posle par vina koje probam, sa zadovoljstvom konstatujem, uz svu različitosti u vrstama i stilovima, jedno im je zajedničko: posvećenost i entuzijazam. A to je dobar znak za dalji progres vinske scene Srbije. Mogle su da se pazare i domaće pogačice sa čvarcima, a na izlazu iz hale, večno nezasite je čekao „čimni“ kola. Prvo počačice i kolač, pa onda na put!


Bilo je ovo još jedno lepo vinsko druženje, dokaz da vinske fešte nisu isključiva privilegija velikih gradova. Na delu je vinska dispetrzija, vinska decentralizacija i mi to ne samo odobravamo nego i podstičemo. Ako površno zavirimo u Hegelovu filozofiji apsolutnog idealizma, i fokusiramo se na jedan od tri zakona dijalektike, zakon o prelaska kvantiteta u kvalitet, ovoliki broj uzoraka dovodi do preobražaja, u novi, viši nivo, koji  će nužno iznedriti neka kvalitetna vina, kojima vredi posvetiti više mesta i više prostora. 

 

Ako je pitanje „Quo vadis?“, odgovor je „Dobrim vinskim putem!“ Čestitke organizatorima, škrtim na najavama i obećanjima, ali velikodušnim prilikom dobrodošlice, na uloženom trudu koji je krunisan uspešnom manifestacijom sa porukom: Vidimo se, sigurno, dogodine!


Ili kao to što već reče gospodin Šandor Šnajder, na otvaranju festivala ovo je samo „generalna proba pred jubilarno XX izdanje Međunarodnog januarskog sajma vina 2017. godine“

Organizator manifestacije: Udruženje "Društvo prijatelja bašte" iz Temerina (Temerini Kertbarátkör). Osnovano 1997 godine, okuplja vinogradare, proizvođače sadnica i cveća, vrtlare, poljoprivredne proizvođače, a od 2001. godine u okviru njega deluje i sekcija za ručne radove i negovanje starih običaja „Boldog Gizela“. Ima više od 200 članova.

Mesto održavanja : Sportski centar u Temerinu.

Vreme održavanja: subota, 23.01.2016. godine.



Dobitnici Velikih zlatnih medalja:

  • U kategoriji belih vina: Tokai Brut pezsgő, Boranal Kft iz Sárospatak (HU), 96,00; Italijanski Rizling 2014, vinarije Šijački iz Banoštora, 95,20; Pinot Gris 2015, Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice sa istim brojem bodova,
  • Za roze vino Veliko zlato poneo je Ficher Parti Rozé iz 2015, Kökény és Fia Családi borászat iz Cegléd (HU), 94,60,
  • Dobitnici velike zlatne medalje za crvena vina su: Alibernet barrique 2012, Palik Pincészet iz Nagypeszek (SK), 96,80; Cabernet Sauvignon „B“, Cabernet Sauvignon Villányi 2013, Fehér József, Paks (HU), 96; Prémium, Hajós-Bajai Cabernet 2012, Koch Csaba Villány (HU), 96; Sauvignon barrique 2012, Koch Csaba, Hajós (HU), 95,60; Cuvée barrique 2013, Fál József, Muzslya, 95,40; Cabernet Sauvignon 2011, Palik Pincészet iz Nagypeszek (SK), 94,17.






    Нема коментара: