среда, 24. фебруар 2016.

Pino Noar sa Oplenca




Ako biste pitali vinogradare i vinare koja sorta im predstavlja najveći izazov, oni bi vam, sasvim sigurno, istog trenutka odgovorili: "Pino Noar!" Ako biste mene pitali šta bih prvo da probam od crvenih ispalio bih kao iz zapete puške: „just Pino!“

Uprkos dugoj istoriji uzgajanja ove sorte, pino noar sa sobom nosi epitet izuzetno zahtevne sorte, koja iziskuje stalnu negu i strogi nadzor. U našem području, poznatiji pod imenom crni burgundac, ova sorta je veoma osetljiva, a na njen razvoj utiče niz faktora. Veoma je podložna bolestima, a naročito su opasni prolećni mrazevi, letnje kiše i vrućine ali i hladni jesenji dani. Shodno tome, neće vas iznenaditi informacija da je upravo boca pino noara jedne francuske vinarije, jedno od najskupljih vina na svetu. Ah, da, znao sam!

O Pinou sa Oplanca vlasnik vinarije Aleksandrovića, Boža kaže: 

"Pre II svetskog rata, pino noar je bio rasprostranjen po brdima oko Oplenca, a mi danas na vinorodnom brdu Bokanja na 350 metara nadmorske visine imamo 4.5 ha pino noara. U izazov sa pino noarom smo se upustili još 2006, a svaka berba je po sebi bila zahtevna, gde smo dosta pažnje usmerili upravo ka ovoj sorti. Da bi od pino noara napravili kvalitetan Trijumf Noir, ne samo da je neophodno prinos grožđa smanjiti na minimum, gotovo 1kg po čokotu, već je i dugi niz faktora presudan od trenutka berbe, do njegove dalje nege u našim podrumima. Uprkos tome što nam zadaje dosta muke u samom vinogradu, pravo je zadovoljstvo uživati u Trijumf Noir-u kasnije. Veoma sam ponosan na ovo vino, ali isto tako mislim da pino noar još uvek nije doživeo slavu koju zaslužuje na našem području. Za sada u njegovim prepoznatljivim aromama, mirisima i ukusima uglavnom uživaju samo istinski ljubitelji vina."

Na njegovu izjavu nadovezuje se enolog vinarije i tvorac Trijumf Noir-a Vladan Nikolić: 

"Ovo vino ima intenzivnu boju zrele crne trešnje, sa purpurnim odsjajem. Arome su duboke i višeslojne, sačinjene od nota crvenog voća, intrigantnih začinskih tonova i preliva vanile i kokosa, koji potiču iz hrastovine. Ukus je zaokružen, pun i mekan, sa vibrantnim, osvežavajućim talasem voćnih kiselina koji se sliva u dugotrajnu završnicu. Završnica ukusa nas vraća na početak – sve arome se stapaju u savršeni krug svežine i slasti."

Da bi raspravu zaključio poznati somelie(r) i konsultanta vinarije, Stevan Rajt:

"Vino kao što je Trijumf Noir je idealno služiti u čašama za puna i zrela crvena vina koje imaju veće telo i suženo otvaranje, one će Vam omogućiti potpuni doživljaj složenih aroma. Po mogućstvu otvorite ga 30 do 60 minuta pre serviranja, ili još bolje - dekantirajte radi aeracije i što bržeg oslobađanja aroma."

A Votre Sante!

Нема коментара: