четвртак, 15. децембар 2016.

Chateau Kamnik – Velika vertikala Kabernea Ten Barrels




Masterklas i eksluzivnu vertikalu kaberene sovinjona Chateau Kamnik vodio je profesor dr. Goran Milanov, enolog vinarije. U pitanju je bila prestižna linija ove vinarije Ten Barrels. 

Osam različitih berbi kaberne sovinjona od one prve 2004, preko 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013 i tek u formiranju 2015 bili su gradivo koje smo trebali da savladama, i usput, po rečima profesora se i dobro zabavimo.  

Vinarija Kamnik nalazi se na samom ulazu u Skoplje i predvodnik je novog stila makedonskih vina. Osnovana je 2004. godine. Sortiment vinarije je vrlo raznolik: kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran, širaz, sanđoveze, montepulćijano, nebjolo, primitivo,  šardone, sovinjon blan, traminac i sivi pinoi.


Godišnja proizvodnja je 50 hiljada boca, a vlasnik vinarije je Ilija Iki Malinkovski veliki ljubitelj vina koji poseduje veliku kolekciju vina iz celoga sveta, tako da je i osnivanje sopstvene vinarije bio sasvim logičan potez.


Profesor Milanov nas je upoznao sa razlikom između američkog (AKA Quercus Alba) i francuskog hrasta (Quercus Robur – hrast Limousin ili Quercus Sessiliflora -  AKA Nerver, Allier ili Troncais). Pre svega francuski je duplo skuplji. Dalje, francuski hrast se ručno obrađuje, ima tanine i daje vinu onu notu vanile, a  američki pak, aromatičnije, laganije vino, ne deluje toliko na polifenole vina, izražene začinske note, sadrži više laktona (Laktoni Whisky-a).


Skrenuo nam je pažnju i na peti miris- miris prazne čaše. To je bio dovoljan signal osoblju Hyatta da nam naspe vino. Degustacija je mogla da počne!


2004.-12,16 % Al, 12 meseci u bariku, vino koje pada ali i dalje zadivljuje
2005. -13,9 % Al,, 24 meseci  u bariku, 3200 boca,
2006. – 14,1 % Al, 26 meseci u bariku, 3000 boca, lepe kiseline
2007.-14,1 % Al, 24 meseci  u bariku, 3000 boca,
2009.-14,7 % Al, 26 meseci u bariku, 5000 boca-po mnogima najbolje vino na degustaciji,
2011.-15,3 % Al, 30 meseci u bariku, 30 meseci u bariku, malolaktička fermentacija  u samom buretu, džemasto, arome pečene makedoske paprike,
2013.-15,3 % Al, 24 meseca u bariku, 3200 boca, harmnonično i ekstraktno vino
2015.  – vino natočeno iz buradi samo za ovu priliku, do sada 11 meseci u bariku, čisto da vidimo u kom pravcu ide. 

 

Нема коментара: