четвртак, 11. мај 2017.

Vinska parada Podruma Trivanović



 

Na Dan pobede, na poziv Ivana Trivanovića, okupili smo se u vinoteci Vino na Krstu na Vojnoj paradi Podruma Trivanović kako bismo se upoznali s belim vinskim naoružanjem 2016 i sa prototipom kaberne sovinjona 2015. Za neznalice (ako takvih ima) Podrum Trivanović nalazi se u Erdeviku, na padinama Fruške gore, 17 kilometara od Šida. Premijerna vina 2016 dobile su nove, elegantije etikete, ali su ostale stilski dosledne u smislu asocijacije na vinariju. Tema ove pokazne dekustacije bila je 4+1 (bela+crveno u najavi). 

 

Krenuli smo od Grašca 2016. Kada se kaže beli i kada se kaže Fruška gora trebalo bi da grašac bude logična asocijacija. Čisto da dam ideju onima iz Slagalice. Vino iz premijum klase, kao stvoreno kada konačno ovo škrto sunce zasija, a možda baš i njemu u inat. Sveže, lepih, hrskavih kiselina, aroma citrusa (lajm) i vinogradarskih breskvi sa simpatičnom gorčinom grejpa u završnici. Količina alkohola: 11,5%, kiselina oko 6, šećer 0,5. 



Trigio 2016. je naslednik nedonoščeta koje sam imao priliku da upoznam u avgustu 2016. Mogu vam reći da je kupažni rođak simpa tip. Čini ga 50 % sivog pinoa, 40 % šardonea i ostatak otpada na već pomenutog grašca. Zaokruženo, lepo definisano vino, sveže, bistro, aroma banana, crvenog grejpa, lajma. Alkohola 12 %. Vino koje će naići na lep prijem kod publike, a koji sasvim lepo nagoveštva i sledeće vino koje je posluženo. 


Pinot Grigio 2016 sveže, suvo vino, slamnato-žute boje, vibratnih kiselina, voćnih tropskih aroma (preovlađuje banana). Kada sam kao klinac letovao na Krku napravili smo izlet u Rjeku. U tamošnjoj Robnoj kući kupio sam beli majicu, koja je kada bi se protrljala širila prijatni miris banane. Na to me je podsetio ovaj sivi pino. Smeškao sam se zadovoljno, katapiltiran iz prohladnog Beograda na julski Kvarner. Dolazi  sa čokota u punoj snazi. Prošla izdanja imala su note crvenog grejpa, a u ovom izdanju to se zadržalo samo u završnici. Ivan nam kaže da ova sorta muku muči sa botritisom i da on odnese obično 10 % grožđa. Ovaj put je nešto smeškao i maznuo oko 1 %. Alkohola 12 %.


Sauvignon Blanc 2016  je sortno, suvo vino, sa hrebalno-citrusnim aromama. Količina alkohola: 13 %. Dušu dao za tek malo prepečen koziji sir, mada bih ja metnuo i malo halumija (halloumi). Ne odbija ni ribe ni piletinu. Voli i povrće, te se može naći i na stolu neuspešnih lovaca (vegetarijanci i vegani). 


Posle ove parade belih vina, napravili smo štih-probu Cabernet Sauvignon 2015. Lepi voćnih aroma (višnja marelica, crveno bobičasto voće, ogrozd), elegantno i sočno vino svilenastih tanina još će se razvijati dok se ne nađe na policama i stolovima potrošača. Alkohola 12,5 %

Нема коментара: