среда, 24. мај 2017.

Vinski maraton na Paliću



Volite da trčite u prirodi? Želite da se provedete s društvom ili porodicom u opuštenom ambijentu, uz muziku i vrhunska vina Srbije?

Na pravom ste mestu!


Vinski maraton je manifestacija namenjena svima koji žele da uživaju u prirodi, dobrom vinu i gastronomiji, trčanju, rekreaciji i pre svega – dobroj zabavi!


Vinska trka i Trka uživanja prolaze kroz vinograde palićkih vinarija, a posebna specifičnost obe trke su okrepne vinske stanice i karnevalski duh. Svaki učesnik Trke uživanja može na start da izađe u originalnom sopstvenom kostimu, onako kako ga je zamislio i napravio, a najmaštovitiji će na kraju dobiti vredne nagrade!


Ova trka namenjena je i profesionalnim sportistima i rekreativcima, uz naglasak na dobrom provodu učesnika. Jedna od specifičnosti je mogućnost da trkači izađu na stazu u kostimima, da usput zastaju na okrepnim stanicama i degustiraju vina, druže se, što će sve zajedno doprineti dobroj festivalskoj atmosferi!

Staza Vinske trke Palić 2017 duga je oko 23 km i prolazi kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica sa voćem, vinima, vodom, ukusnim zalogajima… Za one koji se baš žure, sve to i još mnogo poslastica svakako će ih dočekati po završetku trke na cilju.

Za sve učesnike pripremljeno je nekoliko startnih paketa.


Preuzimanje startnih brojeva i čipova za merenje vremena biće organizovano dan pre trke, u petak 22. septembra od 17 do 21h, kao i na dan trke, u subotu 23. septembra od 8 do 10h kod Velike terase, ispred Zone za takmičare. U istim terminima biće moguće i kupiti startni paket, za one koji to nisu učinili ranije.

Start i cilj nalaze se ispred Velike terase (koordinate: 46.098715, 19.758606).

Trka uživanja je besplatna i namenjena je svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima, ljubiteljima prirode i vina, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Pravo učešća imaju svi koji to žele!

Staza Trke uživanja duga je šest kilometara i prolazi pored jezera Palić, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica s voćem, vinima, vodom, ukusnim zalogajima…

Uz uživanje u laganom trčanju ili šetnji kroz idilične predele, druženje na stazi i pijuckanje vrhunskih vina, jedna od glavnih odlika ove trke je karnevalski duh koji se ogleda u maštovitim kostimima učesnika.


Učesnike sa najoriginalnijim i najmaštovitijim kostimima očekuju posebne nagrade!

Učesnici ulaze u Startnu zonu kod Velike terase tek kada poslednji takmičar Vinske trke napusti Startnu zonu. Start Trke uživanja je u 10:45 kod Velike terase (koordinate: 46.098715, 19.758606).


Posetioce i učesnike Vinskog maratona očekuju brojni obilasci lokalnih vinarija, mnoštvo zanimljivih i edukativnih vinskih radionica, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, a sve to uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzički festival i zabavni program za sve uzraste!

Uz Vinariju Zvonko Bogdan, jednu od najlepših i najmodernijih u Evropi, na ovom prostoru nalazi se još i nekoliko pravih malih vinskih bisera, počev od vinarije Tonković, koja je ugled stekla lokalnom sortom kadarka, zatim vinarije Petra, s vrhunskim vinima internacionalnih sorti, ili vinarije Maurer, svojevrsne vinske laboratorije malo poznatih, starih i zaboravljenih sorti, pa sve do podjednako zanimljivih vinarija Čuvardić, Vinski dvor, DiBonis, Dukay-Sagmeister…

Vinske ture uz stručnog vodiča organizovane su tokom celog dana u subotu 23. septembra, s polaskom ispred restorana Mala gostiona, a za nedelju 24. septembar zakazan je obilazak vinarije Zvonko Bogdan i ručak na Salašu Zvonko Bogdan.

U okviru Degustacione zone na Velikoj terasi predstaviće se vinarije učesnice Vinskog maratona, degustirati najbolja lokalna vina, sirevi i gurmanski specijaliteti i održati vinske radionice s temama: „Šta treba znati o vinu“, „Vinski bonton“, „Slaganje hrane i vina“, „Tipična vina iz okoline Palića i regiona“…

Takođe, tokom sva tri dana trajanja Vinskog maratona u restoranima Mala gostiona i Riblja čarda održaće se niz vinskih degustacija.




Satnica Vinske trke 2017:


8:00 – 10:00   Okupljanje trkača u Zoni za takmičare

10:30               Start Vinske trke
15:00               Završetak Vinske trke
15:15               Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Нема коментара: