петак, 15. март 2019.

Grand PreTasting




Piše: Gordan Gorunović



Sjajna najava predstojećeg Grand Tastinga 23. marta u hotelu „Metropol Palace“, održana je u vinoteci „Beograd“ u organizaciji Vladana Stanojlovića Kike i ekipe „Wine Jam“. Vrhunska vina regiona sa dodatkom jednog grčkog napravilo je demonstraciju 6 belih i isto toliko crvenih božijih tekućina. Vino iznenađenja pod brojem 13. je bio vrlo potentan oranž traminac vinarije „Bikicki“.



Interaktivna prezentacija okupila je i nekoliko predstavnika vinarija, somelijea, a i stranih gostiju. Glasanje za omiljena bela i crvena vina tekla je u živom razgovoru i veseloj atmosferi. Iskristalisalo se šta ko voli, ali većinski „pobednici“ nisu bili iznenađenje, mada je bilo teško „suditi“ u ovakoj all star ponudi. Davno na jednom stolu ispred svakog učesnika nije bilo ovakvog izbora kvaliteta. Kika je najavio i još neka vrlo retka produkta vinograda koje će moći da se kuša sledeće subote na samom Grand Tastingu.



Termin okvirno ograničen na dva sata se produžio u odličnoj atmosferi. Nije bilo jezičkih barijera bez obzira na multinacionalnost, jer vino ima univerzalni jezik. Neka su dekantiranjem od par sati postajala sve bolja. Duhovito je organizator primetio da za neka kada se rezerviše mesto u restoranu, treba da se javi dan ranije da se vina sipaju u dekanter pa uz večeru možete da uživate 24 sata kasnije.



U svakom slučaju odlično veče uz ekskluzivne primerke regionalnih vinarija. Ovoga puta neću pisati o tome ko je dobio najviše glasova jer ukusi su različiti i svako od dole navedenih nektara može biti vaš favorit. Zato su samo taksativno nabrojana, a sinoćni učesnici znaju šta je svakome po naosob zapalo za nepca. Ne treba biti somelije ili enolog da shvatite šta je hedonizam. Bolje najave za sledeći vikend nije moglo biti. Čestitke za organizaciju i odličnu degustacionu salu vinoteke. Kompletno uživanje bilo je zaokruženo neprimetnim osobljem i temperiranom uslugom.



Vina koja su degustirana u vinoteci „Beograd“ su sledeća:



  1. Malvazija Santa Lucia – Kozlović, 2015.
  2. Grk – Bire, 2017.
  3.  Žilavka (biodinamička) – Brkić,  2015.
  4. Stara Brajda – Šćurek, 2012.
  5. Veliko belo – Movia, 2010.
  6. Morange (oranž od grožđa Morava) – Milijan Jelić, 2015.
  7. Onix – Cilić, 2016.
  8. Alpha Xinomavro Reserva, 2015.
  9. Bas de Bas – Bibch, 2015.
  10. Regent (magnum) – Aleksandrović, 2009.
  11. Svb Rosa – Budimir, 2009.
  12. Rodoslov (magnum) – Aleksandrović, 2009.
  13. Vino iznenađenja: Necenzurisani oranž traminac – Bikicki, 2017.



Нема коментара: