уторак, 2. април 2019.

VINARIJA VELIČKOVIĆ U VINOTECI-MANJE JE VIŠE!




VVV nije, ne daj bože, svetska mreža (WWW-World Wide Web) -sistem međuspojenih hipertekstualnih sudova na internetu već skraćenica za Vinograd vinarije Veličković.  Možete ga naći na internetu, ali bolje da ih potražite u vinotekama, poput ove u kojoj smo sada.

Ako ste od onih koji, ipak, idu težim ali mudrijim putem, dakle geografski - zaputute se ka severoistočnoj padini Banje kod Aranđelovca.  Pomoć prijatelja; na istoj su geografskoj dužini kao Bordo.


Obgrljena zagrljajem Oplenca, Topole i Venčaca, okupana šumadijskim, celodnevnim suncem i mažena strujanjem vetra, hranjena specifičnostima tla (bogato mineralima i rudama (mermer, granit), pozicija vinograda definiše vina prepoznatljivog karaktera, koja u poslednim edicijama (berbama) dolaze kao sortno čista.  Sve je to uobličila i suptilno zaokružila enolog vinarije Nataša Savić.




Prvi vinogradi zasađeni su 2013. godine. Na nešto više od dva hektara su bele sorte (70 % sovinjona, 20 % šardonea i 10 % muskata/petit grains). Zasadi su se širili, a prve cne sorte (prokupac, marselan) su zasađene 2017. godine na 2,5 hektara. Perspektiva je nekoh 10 Ha, a gde je 10 tu je i 15. Kapacitet vinarije je blizu 12 hiljada litara, a trenutna godišnja proizvodnja je oko 6 hiljada litara belog vina. Ako se osvrnemo na tehnologiju za proizvodnju se, umesto muljače, upotrebljava presa, a skladištenje je u inoks sudovima. 

Presom se dobija manje vina, ali to potvrđuje parolu iz naslova ovog teksta. To je, primetićete, čuvena rečenica glasovitog nemačkog arhitekte Ludviga Mis van der Roa, kojom je stao na put svakom kiču. Ne onda kada nema šta da se doda, već onda kada nema šta da se oduzme.






Degustaciju smo krenuli hronološki, kao na tajmlajnu, i to od mlađanih ka starijim:






  1. Muscat à Petits Grains 2017, vino suptilnih cvetnih nota sa citrusnom završnicom i prijatnom gorčinom kao stvoreno za nastupajuće vreme,
  2. Sauvignon Blanc 2017, u predhodnim pojavama skrivao se iza imena Prvo belo. Iako se između sovinjona iz ove tri berbe mogu uspostaviti određene zajedničke osobine, svako od ovih vina ima i svoj sopstveni karakter. Ovaj je, očekivano, mlad i svež, voćno-zeljast,
  3. Chardonnay 2017, nas je očarao već na prvi gutljaj. Ima sve karakteristike svoje sorte, ali i neku neodolivu pikantnost s lepim voćnim kiselinama,
  4. Prvo belo  (Sauvignon Blanc) 2016  koglomerat je nota, počev od voćnih  (breskva, zrela kruška i grejp), preko cvetnih (zova), do  herbalnih (bosiljk). Mineralnost kao i kod ostalih vina ove vinarije plod je tla na kojem stasavaju. Biće zanimljivo probati ga kad malko odstoji,
  5. Drugo belo (Chardonnay & Muscat à Petits Grains) 2016– je prva kupaža (u odnosu 2:1) na ovoj probi, umerenog tela, kompleksnog mirisa. Iako je ovaj brak razveden, a bračni drugovi život nastavili u sreći i veselju (na naše  oduševljenje), ovde se prepliću note belog cveća, vinogradarske breskve i suvog voća, s nežnim dodirom agruma i začina,
  6. Prvo belo  (Sauvignon Blanc) 2015, eklektan je primer kako jedan sovinjon starenjem kao i muškarac dobija na stilu. Mirisan već na nosu, suptilan u pristupu. Elegantnih manira.



A sada malo i o nagradama i o vinskom rodoslovu. Ova mlada vinarija osvojila je dve medalje na svetskom vinskom ocenjivanjiu BIWC u Sofiji  (srebro za Drugo belo 2016, a bronzu za Prvo belo 2016).

Što se vinogradarskih i vinskih korena tiče porodica je imala vinograd u današnjee beogradskom naselju Medaković III, koji su nažalost  iskrčeni  60-ih godina XX veka. 



Pored oca Dragoslava i ćerke Katarine u vinskoj priči porodice Veličković značajno mesto zauzima i deda Živorad.

Sigurno znate masu bendova koji su ostali upamćeni samo po jednoj pesmi. Ovo je vinarija koja brižljivo planira i ništa ne prepušta slučaju, o čemu svakako svedoči već njihova prva berba sovinjona Prvo belo iz 2015. koje je oduševilo većinu prisutnih na degustaciji. Drugom taboru se više dopala naredna berba (2016.) Jednoglasno smo se složili, što je na ovom teroaru zapanjujuće, da jedva čekamo crvenu ekipu iz ove vinarije.


Fotografije: Vinoteka, Wine Jour

Нема коментара: