субота, 23. новембар 2019.

14. САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА





САЈАМ И УЧЕСНИЦИ




И предстојећи, четрнаести по реду Сајам етно хране и пића на Београдском сајму, потврдиће статус највеће смотре произвођача традиционалних, руком рађених прехрамбених производа, који се производе за тржиште у ограниченим количинама, често од органски гајених сировина. Многи од производа који ће се представити на сајму сматрају се националним специјалитетима, а у понуди ће бити и нови производи настали на наталоженом искуству, креацији и машти предузетника.



На овогодишњој манифестацији ће се представити више од 400 учесника са више од 3000 различитих производа из целе Србије и иностранства, углавном на штандовима груписаним по региналном принципу.



У организацији Привредне коморе Србије наступиће произвођачи из: Лесковца, Зајечара, Пожаревца, Ниша, Краљева, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Ваљева, Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Суботице, Сомбора, Сремске Митровице и Београда.

Задружни савези Србије, Војводине и Београда, као и Земљорадничка задруга „Сврљижанка“ окупили су и представили своје задругаре.



У организацији локалне самоуправе наступају произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Петровца на Млави и Блаца, а наступ излагача из Беле Паланке, Бабушнице и Богатића организовале су туристичке организације ових места.



На Сајму етно хране и пића наступиће и чланови удружења „Оригинал Србија“ и Општег удружења предузетника из Пирота. И организације за постицај производње као што су Desing i Business Inovation Programs представиће резултате својих пројеката на овогодишњем Сајму етно хране и пића.

На 14. Сајму етно хране и пића наступиће и афирмисани произвођачи као што су Границе из Младеновца, Гомбит, Инђија и Месопродукт, Рума.



Поред учесника из Србије представиће се и призвођачи из Руске Федерације, Грчке, Италије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Поред хране и пића, међу експонатима ће се наћи и опрема за чување хране, као и опрема за занатску производњу хране.



ПОКРОВИТЕЉИ

 




Покровитељи Сајма етно хране и пића су Министарство пољоривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд.

Поред подршке манифестацији и њеним учесницима, Град Београд је и организатор наступа произвођача традиционалних прехрамбених производа са свог подручја.



Градска управа Београда – Секретаријат за привреду искористио је Сајам етно хрне и пића и као добру прилику за представљање успешних реализованих пројеката подржаних од овог Секретаријата на одвојеној манифестацији „Знањем до циља“ која ће се уз учешће око 20 излагача одржати на галерији хале 3 током трајања Сајма етно хране и пића.





ЦИЉЕВИ САЈМА – УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА







Поред очувања и заштите рецептура и географског порекла, Сајам етно хране и пића треба да помогне произвођачима да своје високо квалитетне производе на прави начин изнесу на тржиште, промовишу и претворе их у робне марке.



Сајам етно хране и пића одиграо је значајну улогу у брендирању и промоцији лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина, ракије.



Посебан аспект манифестације представља промоција органске хране, пића и воде као и опреме и амбалаже за производњу и чување таквих производа.



ПОСЕТИОЦИ САЈМА ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА





Сајам етно хране и пића има пословни и промотивни карактер. Намењен је пре свега дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства и за те категорије посетилаца улаз на ову манифестацију је бесплатан.




ПРАТЕЋИ СТРУЧНИ И РЕВИЈАЛНИ ПРОГРАМ






Сајамско окупљање је добра прилика за едукацију учесника и посетилаца, па институције и излагачи организују читав низ стручних и промотивних програма у којима приказују резултате свог рада или народне обичаје и производе.



Из плана пратећег програма Сајма етно хране и пића истичемо „Знањем до циља“: Градске управе Београда, Секретаријата за привреду, Презентацију INNOVAGRO пројекта, у коме учествују представници привредних комора, фирми и института из Србије, Грчке, Италије, Албаније и Словеније у организацији Привредне коморе СРбије, промоцију Интеррег – ИПА прекограничног пројекта (ХУСРБ/1602/41/0146) и жига гаранције квалитета традиционалних прехрамбених производа ТАСQ у организацији Задружног савеза Војводине и заједничку презентацију Задружног савеза Србије заједно и USAID – „Како створити савремене српске задруге кроз успешне пословне моделе?“.



У ревијалном делу манифестације који се одвија у Етно дворишту или на штандовима излагача, представљају се и дегустирају јела карактеристична за поједине регионе, нека за многе заборављена јела, која ће помоћи посетиоцима да подсећањем на њих обогате своју исхрану и осете укус традиције ових простора.



Посебан сегмент Сајма етно хране и пића представља Изложба рукотворина, сувенира и Изложба торти коју ове године по први пут на галерији хале 3 организује „Друштво српских домаћина“.




 УТИСЦИ УРЕДНИКА WINE JOURA





Овогодишњи Сајам етно хране и пића много је озбиљнији од претходних пре свега по разноликости и квалитету понуде. Види се да је ова манифестација оживљава и стасава и можда би требало мало порадити на естетици излагања хране и пића. Од фришког хлеба и штрудли, преко маштовитих намаза, ајвара, пекмеза, џемова, сокова, меда и производа од меда, сирева са разноразним додацима попут црног пива,  тартуфа, сремуша, жалфије, лаванде, сушеног парадајза, ораха, у вину, анисом, бундевом, до палете сувомеснатих производа и  чварака, сарми,  кора, пегланих кобасица оа разних домаћих животиња, белмуша, колача и ушећереног воћа до црних чоkолада са додацима очи и уста су гутала и уживала. Радознали су моги да пробају и лиофлизовано воће из Дреновца, које долази у у варијанти преливено чоколадом. 



Винска палета кртетала се од белих (семион, крокан, рајнски и италијански ризлинг, мускат отонел...) до црвених (пино ноар, прокупац, вранац, мерло и каберне). Квалитет је варирао, било је пријатних изненађења, да бисмо ову гастоенолошку манифестацију завршили са  калвадосом из барика дестилерије  Хуберт. 




 НАГРАДЕ




Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање - „САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА - РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ 2019. ГОДИНЕ“.




СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ






Сајам ће бити отворен од суботе 23. новембра закључно са уторком, 26. новембром, од 10 до 19 часова.



За пословне посетиоце улаз на манифестацију је бесплатан, уз попуњавање и оверавање регистрационог листа.



За остале заинтересоване грађане улазница кошта 300 динара, за групне посете 200 динара. Цена паркинга је 150 динара по сату.



Новинари и представници медија на манифестацију могу ући уз важећу новинарску легитимацију коју ће показати на улазу у халу 3 Београдског сајма.
Додатне информације могу се наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs.



Свечано отварање Сајма етно хране и пића заказано је за суботу, 23. новембра 2019. године, у 11 часова, у Етно дворишту хале 3 Београдског сајма,а свечаност доделе призања награђеним учесницима биће у уторак, 26. новембра у 13 часова такође у Етно дворишту.



23. новембар, субота
Галерија хале 3
10:00 Изложба рукотворина и сувенира
организатор „Друштво српских домаћина“
Етно двориште, хала 3
10:00–11:00 Фолклорни ансамбл „Младост“, Степојевац и Фолклорни ансамбл ОШ „Вук Караџић“, Степојевац – игре из Србије
11:00 Свечано отварање 14. Сајма етно хране и пића
12:00–14:30 Привредна комора Србије
презентација INNOVAGRO пројекта, учесници представници привредних комора, фирми и института из Србије, Грчке, Италије, Албаније и Словеније
14:30–16:30 Производња пиротског качкаваља, презентација – Средња млекарска школа „Др Обрен Пејић“, Пирот


16:30–18:30 Национални програм за опоравак села
проф др Милован Митровић, подпредседник Одбора за село САНУ, координатиор Националног тима за препород села Србије, директор Српског културног центра „Чуваркућа“, Лазаревац
Сала за презентације, галерија хале 3
14:30–16:00 Привредна комора Србије
пословни састанци учесника INNOVAGRO пројекта
Хала 3 - Штанд „Live fruitful life“, Грчка
12:00 Презентација
Београдски сајам, Управна зграда, свечана сала на I спрату
12:00-14:00 Задружни савез Србије и USAID – „Како створити савремене српске задруге кроз успешне пословне моделе?“



24. новембар, недеља
Галерија хале 3
10:00 Изложба рукотворина и сувенира
организатор „Друштво српских домаћина“
Етно двориште
10:30–11:30 ТО Градске општине Лазаревац - „Подршка обнови села“, презентација
11:30–12:00 „Винокалем“ - презентација
12:00–13:00 Удружење одгајивача оваца и коза „Ртањ“, Бољевац – презентација
13:00–14:00 Сплет народних игара – УГ „Новоселац“ (ветерани), КУД „Бане Миленковић“ (пионири)


14:00–16:00 Задружни савез Војводине – Припремање хране у Војводини на традиционални начин (припрема тестенине, резанаца и осталог теста)
16:00–17:00 СПИТС, Др Евица Мратинић – „Аутохтоне сорте јабука“
17:00–18:00 Србија без ГМО – проф др Миладин Шеварлић
18:00–18:30 СПИТС – 150 година Савеза пољопривредних инжењера и техничара, проф др Миладин Шеварлић
Хала 3 - Штанд „Live fruitful life“, Грчка
12:00 Презентација



25. новембар, понедељак
Галерија хале 3
10:00 Изложбa рукотворина и сувенира
организатор „Друштво српских домаћина“




ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ





Етно двориште
10:30–11:00 Староградска Србија
сплет староградских игара
12:00–13:00 Општина Братунац, Република Српска презентација производа газдинстава Нешковић и Газдинства Суада Обрадовић
14:00–15:30 Додела награда за рукотворине и сувенире – организатор „Друштво српских домаћина“
15:30–16:00 Ансамбл Ратислав Благојевић и „Гледанице“
16:00–16:30 Диматакс, Лазаревац - Модна ревија етно одеће Колубарског округа
16:30–17:00 Староградске песме и плесови – КУД „Скадарлија“
17:00–19:00 Резервисан термин


Сала за презентације, галерија хале 3
11:00–12:00 Удружење „Опстанак“ и Србски културни центар „Ћирилица“ – „Закон о ћирилици – да ли се поштује?“, говоре Весна Арсић, Милорад Ђошић, проф др Вања Станишић и Борислав Матић
12:00–15:00 Градска управа Београда, Секретаријат за привреду – „Знањем до циља“:
• Научно-технолошки парк Београд „Како настају идеје које мењају свет“;
• Национална служба за запошљавање – Филијала за град Београд „Предузетник – моја шанса за успех“;
• Регионална агенција за развој и европске интеграције „Маркетинг на друштвеним мрежама за почетнике у пословању“
15:00–15:30 Задружни савез Војводине


Прес конференција - Промоција Интеррег – ИПА прекограничног пројекта (HUSRB/1602/41/0146) и жига гаранције квалитета традиционалних прехрамбених производа ТАСQ
15:30–16:30 Задружни савез Војводине
Презентација - Промоција жига гаранције квалитета ТАСQ, развијеног у оквиру Интеррег – ИПА прекограничног пројекта (HUSRB/1602/41/0146) и активности Задружног савеза Војводине
Хала 3 - Штанд „Live fruitful life“, Грчка
16:00 Презентација



26. новембар, уторак
Галерија хале 3
10:00 Изложба торти, славских колача и пецива - организатор „Друштво српских домаћина“
Сала за презентације – галерија хале 3
10:30-11:00 Зоран Драгојевић, Завод за интелектуалну својину – „Овлашћени корисник ознаке географског порекла“
Штанд Задружног савеза Србије – хала 3
12:00 Агропрес – Панел дискусија са коктелом
Етно двориште, хала 3
11:00–12:00 Ћирилица у представљању српских производа
Ивана Стратимировић, Удружење грађана „Култура ћирилице“ у наставку наступ Драгана Млађеновића и Миодрага Ристића („Ренесанс“)
12:00–12:30 Наступ фолклорног ансамбла
13:00 Додела “ДИПЛОМА ЕТНО ХРАНА И ПИЋЕ - РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ“
15:30 Додела награда за торту, славки колач и пециво
организатор „Друштво српских домаћина“





23-26.11.2019.

Хала 3 Београдског сајма

www.etnohip.rs

www.sajam.rs

Нема коментара: