петак, 6. децембар 2019.

IRIŠKA VINSKA PALETA





Piše: Ivan Kruljac


 
Vinogradi koje je zasadio Erne Sagmajster nedaleko su od Iriga na Fruškoj gori, na znalački odabranom mestu, ispod prvog sloja zemlje (lesa) nalazi se više vrsta stena, kamena, koji omogućuju bogatu mineralnu ishranjenost biljke.Vinar je kroz vreme stvarao divna vina raznih sorti, da bi se na kraju bazirao na par njih.

 

Veoma žive promene i rast osećao se iz godine u godinu, počev od 2011. kao prve berbe, koju sam pio- punu dunje na ukusu, kao i 2012. do danas prijatno sam iznenađen stalnim napretkom koji se lako može osetiti.

 
Sremska zelenika je grožđe koje je Erne vratio na brda gde je nekad bilo u izobilju. 

Godinu 2017 doživljavam kao izraz zanatsko- intelektualnog majstorstva što mogu reći i za druge sorte, ovo su vina za promišljanje i za sebe mogu reći da me čine boljim čovekom; zelenac je vino puno svežine, izuzetne mineralnosti i otvara se širom za hranu.

Pinot noir ili burgundac crni je dugo na Fruškoj gori. Ovaj iz 2016 je još u prvoj mladosti- zaokružen, jasan, lakog gutljaja, uz opet, divne kiseline, koje su kao životnost potpis svih Erneovih vina. Strpljenje je nužno i vredi ih čekati, ali svaki trenutak kada se piju je pravi.



 
Furmint je kao i kadarka sa poteza Kanias, Devas i KEW dao jednu potpuno novu dimenziju, dakle postoje tri furminta, koja kao bela vina, daju raskoš dostojnu najviše evropske tradicije. Između ta tri furminta tanane su, ali i jasne razlike i pravo je čudo stvoriti takvu šarolikost iz jednog grožđa.

 
Kadarka je postala moja omiljena crvena sorta grožđa. Jedinstvena je jer takvu lakoću, voćnost i kompleksnost nisam sreo ni u jednom drugom vinu. Ove tri kadarke moja su ulaznica u svet mašte, puna boja kao vinski akvarel. Već na mirisu daju jasnu sliku, a kroz trajanje na ukusu omogućavaju da san na javi potraje...


Нема коментара: