понедељак, 23. децембар 2019.

VINO.RS: Proglašena najbolja vina Srbije u 2019. godini









Vinski portal Vino.rs proglasio je najbolja vina i vinarije Srbije u 2019. godini, a po oceni domaćih vinskih eksperata, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara.




Za najbolje crveno vino proglašeno je vino Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet, kupaža autohtone sorte prokupac i kaberne frana koja je na ovogodišnjem ocenjivanju Decanter u Londonu osvojila zlatnu medalju i visokih 95 poena. 


Najbolje belo vino Srbije u 2019. godini je Onyx belo 2017 Cilić, sovinjon blan iz šljunkovitog vinograda iz okoline Jagodine koji je sazrevao u srpskom hrastu.




Najbolje roze vino je Rose Premium 2018 Vista Hill, mlade vinarije iz Šida u kojoj je suvlasnik poznati tensiser Slobodan Boba Živojinović, najbolje penušavo vino Princeps Brut Nature 2015 Deurić vinarije s Fruške gore koja među tri najbolja vina u ovoj kategoriji ima i penušavac The 2015, dok je za najbolje slatko vino proglašeno Zanos 2017 Ivanović iz Župe.


Što se tiče vina od domaćih autohtonih sorti, koje su sve popularnije među ljubiteljima vina u Srbiji, Radovan 100% Prokupac 2017 vinarije Čokot iz Župe našao se na čelu liste među crvenim vinima, a među autohtonim belim pobedu je ponovo odnelo vino vinarije TemetTri Morave Rezerva belo 2016 dobijeno od sorte tamjanika.


S posebnim zanimanjem iščekivan je rezultat među organskim vinima kojima se očigledno sve više vinara u Srbiji okreće, a gde je na kraju pobedu odnelo vino Furmint Kew 2016 Sagmeister male vinarije sa severa Bačke.


U kategoriji Best Buy, gde se utvrđuje najbolji odnos cene i kvaliteta vina, pobednik je vino Adam vinarije Milijan Jelić.




Shodno postignutim rezultatima vinarija Temet iz Lozovika dobila je priznanje kao najbolja vinarija Srbije u 2019. godini, za najbolju mladu vinariju proglašena je Vista Hill, a najbolja mala vinarija je Bikicki.



Među pobednicima u čak 20 različitih kategorija nova beogradska vinska manifestacija Grand Tasting osvojila je priznanje kao najbolja u 2019. godini, a sve popularniji Vinski maraton na Paliću daje najveći doprinos razvoju vinskog turizma u Srbiji.

Нема коментара: