четвртак, 14. јануар 2021.

Vinarija Madžić
Piše: i slika Ivan KruljacNa raskršću puteva za Smederevo, Mladenovac i Smederevsku Palanku nalazi se selo Selevac u kome se nalazi Vinarija Madžić. Vinogradi su raspoređeni na dva brda Plandište i Rt i imaju u osnovi tri ekspozicije. 
U zemljištu se nalazi gajnjača, smonica, žuta zemlja, krečnjačke lutke kao i crvena zemlja od koje su nekad pekli crepove. Na 210 metara nadmorske visine vlasnik se odlučio za merlo kao grožđe jer se pokazalo kao najbolje za vina i zemlju na kojoj se nalazi. Na oko hektar i po površine u proseku svake godine dobije se 5000 boca vina. Pristup vinogradu je takav da se ne koriste herbicidi i pesticidi na zemljištu su minimalne intervencije trava naraste čak do 80 cm kroz sezonu. U vinifikaciji su zastupljeni prirodni procesi uz minimalan So2 koji kao ukupan u boci iznosi svega do 40 mg. Merlo zri u hrastovim bačvama koje nisu nove. Rezultat dve godine odležavnja je nefiltrirano vino koje iz bačvi ide direktno u bocu. 
Trenutno je u prodaji i veoma mali broj boca prokupca iz 2017. godine. 

Prvo vino koje je zvanično i bilo sa etiketom je iz 2003. godine. Ime je dobilo po vinarovom dedi Radosavu i zvalo se Radosavlje, a prvo zvanično vino u prodaji je iz 2006 godine. Vinogradi su zasađeni 1969. godine kada je vinar i rođen. Merlo berbe 2016. dao je skladno vino prijatnog i jasnog sortnog mirisa umerenog tela, skladnih kiselina i  na ukusu zrelog voća do džemaste strukture. 


Prokupac berbe 2017. nudi novo iskustvo sa mirisom šumskih gljiva, lepršavo vino koje bih voleo da ponovo probam za koju godinu.


Нема коментара: