Nedelja italijanske kuhinje u svetu je
inicijativa koju promovišu diplomatsko-konzularna mreža Italije i Italijanski
instituti za kulturu kako bi se istakli značaj i izvrsnost italijanskog
gastronomskog nasleđa. Ovogodišnje, peto izdanje pod nazivom „Znanja i ukusi
italijanskih teritorija, 200 godina od rođenja Pelegrina Artuzija“, na programu
od 23. do 29. novembra, ima za cilj
da vrednuje bogatstvo i raznolikost kulinarskih tradicija italijanskih
teritorija, kao i zdravlje i održivost čitavog lanca proizvodnje,
predstavljajući principe i vrednosti mediteranske ishrane kao modela
uravnoteženog načina života. To je ujedno i omaž Pelegrinu Artuziju,
utemeljivaču domaće italijanske kuhinje, povodom dve stotine godina od njegovog
rođenja.
Ovom prilikom Italijanski institut za kulturu
u Beogradu, u saradnji sa firmom iFOODQ, predstavlja sedam video-snimaka na temu „Porodica i gastronomija“ šefa kuhinje i
dobitnika Mišlenove zvezdice Erosa Pika koji govori o hrani u
različitim porodičnim trenucima tokom jedne sedmice. Video-snimci sa titlovima
na srpskom jeziku biće prikazani na Jutjub kanalu i društvenim mrežama
Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu prema sledećem rasporedu:
- 22. novembar: Nedelja – Nedeljni ručak, kad se cela porodica okupi
- 23. novembar: Ponedeljak – Sećanja na nedelju: naredni dan su još ukusniji
- 24. novembar: Utorak – Kupovina, izbor sezonskih proizvoda
- 25. novembar: Sreda – Brzi recepti
- 26. novembar: Četvrtak – Kad baka pravi tortu
- 27. novembar: Petak – Riba
- 28. novembar: Subota – Pica
Pored toga, u cilju obeležavanja dvestogodišnjice rođenja
Pelegrina Artuzija, autora prvog kuvara ujedinjene Italije pod nazivom „Nauka
kuvanja i umetnost dobre ishrane“, na društvenim mrežama Italijanskog instituta
za kulturu u Beogradu biće objavljen kratak
video-snimak pod nazivom „Dobrodošao nazad Pelegrino Artuzi“ koji su
ustupile opština Forlimpopoli i regija Emilija Romanja.
Italijanski institut za kulturu u Beogradu vas poziva da istaknete
značaj italijanskog gastronomskog nasleđa tako što ćete tokom V Nedelje italijanske kuhinje u svetu (23-29. novembar)
pripremati italijanske specijalitete i na
društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram i Tviter) objaviti slike pripremljenih
jela sa kratkim opisom recepta ili kratke video snimke pripreme jela koristeći
haštag #ItalianTaste uz obeležavanje zvanične stranice @iicbelgrado.
Sve objave će biti podeljene na društvenim mrežama. U ponedeljak, 30.
novembra, biće proglašena tri pobednika koji
će dobiti na poklon kecelju sa logotipima ove manifestacije i našeg Instituta i
gedžete Italijanskog instituta za kulturu.
Na društvenim mrežama Italijanskog instituta za
kulturu u Beogradu biće objavljeni i brojni
onlajn sadržaji koje je Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne
saradnje Italije ustupilo povodom Nedelje italijanske kuhinje u svetu.
Нема коментара:
Постави коментар