понедељак, 26. октобар 2020.

XVIII Degustacija Malog podruma Gajić

Neke stvari ni nepogode u vidu pandemije i najave obilne kiše ne mogu da zaustave. Ni ne treba. U čast i slavu završetka 102 berbe grožđa i otvaranja sezone vina već tradicionalno od 2002 godine, po osamnaesti put zaredom, vinarija i destilerija Mali podrum Gajić minulog vikenda priredila je promociju i degustaciju svojih proizvoda, ovaj put  u Vili Petra u najlepšoj zemunskoj ulici.




Subotnje druženje započelo je u  rano popodne u atrijumu popločanom starom ciglom prošaranom delimično mahovinom i sa zidovima koje krasi zavesa od lišće u širokoj paleti jesenjih boja. Naš ljubazni domaćin, Saša, potomak stare porodice Gajić iz sela Zlegine u Župi, sa članovima svoje porodice ponosno nastavlja vinsku i rakijsku tradiciju na način kako se to radilo odvajkada. Okupljeni, zainteresovani, vinoljupci a i ljubitelji rakija imali su jedinstvenu priliku da probaju dva vina, dve rakije i dva likera.



Bili su ponuđeni  Crveni vitez, sortni prokupac iz 2016. godine, roze Svitanje, kupaža prokupca i merloa iz 2019, šljivovica iz 2018, lozovača iz 2019 kao i likeri višnjevaču iz 2017. i veoma retka drenovaču takođe iz 2017. godine.



Vinogradi prokupca porodice Gajić nalaze se, kao što već rekosmo, u Aleksandrovcu - Župskom. Zasađeni su davne 1915. godine, prva puna berba bila je 1918. i ova promocija imala je svečarski karakter, a sve u slavu okončane 102 berbe grožđa u vinogradu u kome sada složno rade tri generacije Gajića.




Na skupu uz akustičnu muziku, vinsku zdravicu, recitovani su stihovi o vinu, tom božanskom piću, čitane su pesme u čast prokupca,  a okupljenima se prigodnim rečima obratio i bloger Rakije uglavnom Ilija Malović.  Druženje je nastavljeno unutar restorana uz muziku i priču, uz vino, rakuju i prigodnu zakusku. 

Нема коментара: