понедељак, 12. октобар 2020.

Zemunski vinski trg u bojama jeseni


Jesen ima neki sebi svojstveni šmek (hladno-toplo, mračno-svetlo/ ful jingjangovski). Te da ostanem u tom fazonskom narativu. Nekako je u mojoj familiji bila tradicija da se subotom ide na pijac. Ja sam je samo delimično prilagodio novim okolnostima. Kao što to svi sve više činimo.





Prvo smo obavili one obaveze koje truju uživanciju. I tako stigosmo oko podneva u Zemun na vinski trg, popoločan  granitnim pločama  sa fontanom i  pratećim pijačnim mobilijarima (tezge). A tamo zanimljiva vina. 



Kod Mačka smo probali rajnski rizling i merlo. Očekivano odlično. Kod Đorđevića i Živkovića tamjanike, kod Gajića, razume se, Crvenog viteza.


Debitant je bila Vinarija Novak iz Rogljeva, ali ne od onog koji igra na francuskoj šljaci protiv španske inkvizicije. 

Pored Mataljeve, ovde smo probali još jednu zanimljivu bagrinu i kupaža u kojoj je ima. Imaju i dobar kaberne, ali i crnu tamjaniku koja nije desertna.

Iz Rubina zanimljiva i nagrađena crvena kupaža Karmen, ali i ovaj sjajni sortni merlo na naslovnici posta.




Vina Pešić obradovala su nas sa širazom, marselanom i kaberne franom  samo za sladokusce.  Prepoznatljiva sortnost uvek je dobra karta na koju  se može igrati.



Iako nije iz oblasti vina, pomenimo i Destileriju Savka sa lepim rakijskim kompletom, a eto idu slave, pa ne budite kao svi ostali-razlikujte se! Našao se tu i neki roze bermet (beli i crveni smo preskočili, jer je to gradivo davno utvrđeno), šira je ekspresno prodata, a avaj, baš smo je namenili kolegi, tako da je ostalo samo da odemo kod Tintora da se pozdravimo. Naravno posle bureka sa sirom kod Petrovića. Baš kada je muzika zasvirala...



Нема коментара: