петак, 3. јун 2022.

Župska vinska ekskurzija 2022

Jedared je Ciceron parafrazirajući Platona izrekao:

"Nikad nisam toliko zauzet kao u slobodno vreme."


Nošen tom krilaticom otisnuo sam se na put. A gde to?

Ono što je Bordo za Francusku, to je Župa za Srbiju. Vino i vinograde pominje još veliki župan Stefan Nemanja u Studeničkoj povelji 1196. godine.

I na dan kada radnici podižu pesnicu u borbi za svoja prava mi čašе dižemo za ovaj naš nesrećni svet i ova nаša turobna vremena. 


 


 Tražimo lepo ne kao vid eskapizma, već kao putokaz duhovnog izbavljenja. Svaka riba svom jatu leti! 


 

U Aleksadrovcu u Župskom dvoru održava se I Međunarodni festival vina-Župa 2022. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 12 časova, a ono što je hvale vredno je činjenica da je  učešće za vinara i ulaz za posetioce besplatni. 


 
Ne propuštamo priliku da prethodno posetimo Zavičajni muzeja Župe i Muzeja vinarstva im vinogradarstva osnovan 2000 u podrumu nekadašnje vinodeljske škole.  U muzeju je predstavljeno 18 od 77 vinarija i menjaju se godišnje. Svaki vinar uredjuje svoj izložbeni prostor.

Saznajemo i to da su poljanski dvorovi sezonska vinogradarska naselja građena u Župi tokom XIX veka, a zarad prerade grožđа i skladištenja tom prilikom proizvedenog vina, poput pimnica u Negotinskoj Krajini.


Svedoci smo svetske energetske krize, te se okrećemo Suncu i vetru, poput naših paganskih predataka i u njima tražimo spas. I ne ostaju oni gluvi na naše molitve.

 

 

 
 
Mada, ako mene pitate, odavno je patentirano njihovo sinergijsko dejstvo i spakovano u male bobice grupisane u grozdove, koji se potom prevode u fluidno stanje i procesom fermentacije pripremaju za boravak u boci. Takva energija spremna je za korišćenje (ready to use). Pa, da ne oklevamo, već opletemo...
 

Pored župskih vinara predstavilo se i par vinarija iz Rumunije i Bugarske. 

 

 

I na kraju da se zahvalimo Turističkoj organizaciji Aleksandrovca,  Udruženju vinara Tri Morave i gospodinu Vladi Raškoviću koji su nam i omogućili izveštavanje sa ovog vinsko-kulturnog dešavanja i ugostili nas za pamćenje.

 

After Party u Župskom dvoru

 


pa odlazak na spavanju u  u odmaralište Crvenog krsta, Mitrovo polje uz huk Rasine. Tu je i bazen sa termomineralnom vodom

 

Dan drugi; poseta župskim  vinarijama

 

Putevi nigde ne vode. Oni samo povezuju mesta i ljude, služe za transport robe. Vaša težnja da negde stignete tek putu daje smisao. Putevi mogu biti materijalni ili duhovni. Ponekad dvojsto ovoga. 

 


Posle  spavanja u vazdušnoj banji na 700 m.n.v. okruženoj planinama Gоčа i Žеljina  (još pod snežnom kapom) i tradicionalnog srpskog doručka,  prošetali smo  po Mitrovom polju i razgledali bazen sa termalnom vodom 25 C, mineralnog sastava. 


Ulazimo u kombi i vraćаmo se ka Aleksandrovcu (nekadašnjem Kožеtinu -do 1882.), razledamo vodenicu i ribnjak, pijemo kafu sa ratlukom i rakijicom u etno domaćinstvu Erić. 

 

U blizini Mitrovog Polja se jasno mogu videti ostaci srednjovekovnog grada Koznika. Ovaj grad je jedan od nekoliko najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja na području Srbije. Iako pretpostavke kažu da je Koznik bio aktivno utvrđenje još za vreme Kelta i Rimljana, pouzdano se može reći da ostaci koji su danas očuvani uglavnom pripadaju XIV veku. Zna se pouzdano da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kome je on često boravio. Grad Koznik spada u jedna od najviših srednjovekovnih utvrđenja jer je izgrađen na vrlo strmoj planinskog kosi, ogranku Kopaonika na 922m nadmorske visine. Samo uzvišenje predstavlja centralni deo nekadašnje tvrđave i danas je sasvim dobro očuvano nekoliko kula. Unutar grada otkriveno je 4 bunara pitke vode. Sa ovih bunara se grad snabdevao vodom u vreme opsada koje su vršene u ratnim epohama. Ovde se od 2008. održаva manifestacija Koznik-grad vitezova. 

 


Sledi poseta manastiru~ Svetih Vrača Kozme i Damjana, na periferiji sela Pleš. Pošto je posvećen vračevima (lekarima) ne čudi što nudi tinkture za mnoge boljke. Podignut je negde oko 1420. godine i njegova izgradnja vezuje se za imr Radiča Postupoviča vladara obližnje tvrđave  Koznik. Prema predanju, manastir je bio aktivan do 1901. godine, kada stradao od velika poplave.

 


 

Vraćamo se osnovnoj svrsi našeg boravka-obilasku vinarija i degustaciji:


 


 
  • vinariji Čokot-Starci vlasnika Radovana Đorđevića prilikom koje nas on upoznaje sa pravcima u kojima razmišlja i koncipira svoja vina sapredivnom degustacionom salom vidikovcem,
  • obilazak istorijskog vinogradarskog naselja "Poljane" Lukarevina i poseta obnovljenij vinskoj kući Rakićević (u autentičnom nekadašnjem podrumu prolazimo kroz njihovu paletu vina)   i
  • vinariji Fragarija (započinjemo vinjakom, a potom takođе sagledavamo njihovu vinsku ponudu i razmenjujemo mišljenja).

 

Već je predvečerje i vreme za povratak. Umorni, ali puni prijatnih utisaka, vina i družеnja ali i sa replikom Venere od  terakote iz perioda neolita. Ovaj artefakt  (Meladija) pronađеn je na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje (vremensko datiranje 4500. -3200 p.n.e.).


 


Нема коментара: