уторак, 14. јун 2022.

VINSKI PIKNIK U BOTANIČKOJ BAŠTI- Vino spaja ljudeOvaj vikend mnogi su sa nestrpljenjem iščekivali. Da se upute u Botaničku baštu. Koja ovog leta postaje epicentar kulturnih, ali i vinskih dešavanja. Tako su se na vinskom pikniku sjatili predstavnici preko 70 vinarija i mnoštvo radoznale publike.Na probi je bilo nekih 600 vrsta vina, srpskih, regionalnih i evropskih i to ponajmanje  prosečnih. 


Onaj koji pojma nema o vinima mogao je da prođe brzi kurs i da spozna sopstveni ukus. Pa da i kući ponese svoje favorite. Oni neupućeni mogli su da upoznaju i vina Moldavije.  A oni manje i li više upućeni mogli su da isprobaju novitete, istraže sortna vina i kupaže, ocene ih i uporede slična vina nikad većeg broja vinarija.

 


 

Iako su oblaci u subotu pretili, bog Bahus je dosta dugo štitio svoje sledbenike, a kratkotrajna kiša samo je priterale ljubitelje vina da se grupišu oko štandova sa omiljenim vinima. Taj drugi deo dana proveo sam sa druge strane štanda. I uživao da svoju strast i ponešto znanja podelim sa posetiocima i usper im tražena vina. Nedelja je donela mnogo stabilnije vreme i samim tim očekivano više posetilaca. Vina iz Italije, Španije, Portugalije, Severne Makedonije... 

Ne treba zaboraviti ni probrani muzički program, raskošnu gastronomsku gozbu ispred staklene bašte, ali opušteni ljudi koji leže na ćebićima i lejzi begovima i uživaju- zemaljska je projekcija rajskih iščekivanja. 

 

 "Pijemo s usta i čaša. Maštom ludila Stvaramo zrak" Dis

 

 

 


A sada se posvetimo vinima, mnogo zanimljivim vinima. Ovo je bogomdani teroar za znatiželjne. Hercegovačji trnjak i grk, Enjingi slavonska Venja, Jokić vina sa ukusom Dalmacije u čaši, Mola iz sunčanog Herceg Novog, Vukoje iz Trebinja i bukeom hercegovačkog krša, banjalučki Jungić kaberne fran i petokomponentna Šikar crvena kupaža (kaberne, merlo, fran, vranac, širaz). 


 Srpski sanđoveze sa malo crne malvazije iz Vinarije Draganić, kao i muskatna bela kupaža panava  od sorti (Müller Thurgau i Gewürztraminer) čiji su  koreni u Austrougarskoj, današnjoj Češkoj. Trivanovićev širaz rezerva gazi i sremačku ljutu kobasicu, kao i Tonkovićeva kadarka Fantazija. 

 

Bele vinske sorte: morava, neoplanta, sila, te egzotika -rajnski rizling Džervin iz 2017 krenuo u petrolej kao da je iz Alzasa, ali ga je ostalo malo (300 boca). Vinarija Drašković nudi beli burgundac (pino) iz guduričkog vinograda starog 25 godina u limitiranoj seriji od 5000 boca. Adrija Vinarije Karić trokomponetni kupažni eksperiment koji spaja tri autohtone sorte: tamjaniku iz Srbije, dalmatinska vugavu i istarsku malvaziju. 

 

 

Vinariju Raj posećujemo ciljano da potvrdimo visok sud o gameo i kupaži Plot koji smo mogli i da propratimo pri stasavanju (probali svežu voćkastu i dve starije gde je vino ojačalo u telu), ali da      probamo odlične eksperimente Kristina Lukić i njene vinarije Dalia -penušavac od bagrine, oranž traminac, Barjak-rajnski rizling. Idemo dalje da utvrdimo da li je Milojevićev kaberne Putnik zadržao izuzetan renome, iako je kop pojeo pola zasada ove vinarije. Jeste.

 Očekivani kvalitet čeka nas kod Ernea Sagmaistera, od furmita do ne zna se boljeg  li pino noara ili kadarke. Ljubitelji ovih sorti mogli su da se baš nauživaju-bilo je sasvim dovoljno recentnih uzoraka. Vila Vina nas dočekuje sa dve tamjanike, lepim i razigranim rozeom, prokupcem i kaberneom. Pusula Kaberne kuve lepa je sinergija kabernea sovinjona i frana. Virtus marselan je moj sortni favorit. Simpatije pobira i merlo Magaze. 

 


Fruškogorske padine oličene u vinima Imperator i Mc C Wines pored zanimljivog rajskog rizlinga donose i razigrane voćne kupaže sa malbekom, kaberneom, merlom i franom kao i pino noar. Probus iz istoimene vinarije iz okoline Sremske Mitrovice donosi nagrađivani oranž BeliM, (kupažu rizlinga i traminca). 

 


Sledi Probus, sorta stvorena u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima od tima: Dr Dragi Milisavljević, Dr Sima Lazić i Dr Vladimir Kovač,  ukrštanjem kadarke i kaberne sovinjona. Sorta je priznata 1983 godine. Ime nosi po rimskom caru (Markus Aurelius Probus), koji je u III veku naše ere obnovio vinogradarstvo na Fruškoj gori. Ali, kupaža sa probusom je tek uživanje za sva čula.  Vinarija Manastira Bukovo iz Negotinske Krajine donosi  zanimljiv kaberne i rasadnik je crne tamjanije. Frunza Aglaja dočekuje nas poletnim sovinjonom sa semilonom, pilot penušavcem od bagrine i prokupca (koji potpisuje takođe Kristina Lukić), pa onda čalabcnemo belu slaninicu od magulice pa dva kabernea, te poslastica za kraj Pelenaš (18,5% Al) merlo pojačan konjakom i lekovitim travčicama uz neki lepi kolač, palačinke ili  knedle. Do  sledeće godine!

 

Нема коментара: