уторак, 16. август 2022.

DAN VINA I LEPOG RASPOLOŽENJA: Darko Rundek otvara sezonu berbe grožđa na Rajačkim pivnicama

 


 

Drugi po redu festival vina na Rajačkim Pivnicama održaće se ove godine 27.avgusta, gde će kao glavna muzička zvezda u okviru svoje turneje po Srbiji gostovati jedan od velikana muzičke scene Darko Rundek.

 

Pored Darka i Ekipe, koji će nastupati u 21 čas, ovaj zanimljiv događaj upotpuniće sastav Kalem i nekoliko lokalnih bendova kao što su Medicine bend i Bajker bojs. Festival počinje u 12 časova, a program će pored muzičkog biti upotpunjen i raznim kulturnim dešavanjima kao što su izložba slika starih vinogradara, čitanje pesama i horskim pevanjem. Proizvođači vina iz ovog kraja predstavljaće svoja vina tokom celog dana.

 


 

Jelena Zagorac ispred Mladih sa Rajačkih pivnica kaže:

 

„Za realizaciju ovog događaja zaslužni su obrazovani mladi ljudi koji su se nedavno vratili svojim korenima kako bi nastavili tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Udruženje ,,Mladi sa Rajačkih pimnica'' oformilo se pre dve godine i naš glavni cilj je da ovaj deo Srbije zaživi i da mladi u tom kraju imaju što više zabavnog i kulturnog sadržaja što bi ih motivisalo na povratak rodnom kraju. Težimo ka tome da privučemo i zadržimo omladinu, kao i da poboljšamo uslove života na selu. Bilo bi nam drago da pozitivno utičemo na generacije koje tek stasavaju i na neki način prenesemo im  ljubav prema pivnicama.

 

Rajačke pivnice su turističko mesto i predstavljaju biser Istočne Srbije. Kamene kuće vina datiraju još od kraja XVIII i početkom XIX veka, a njihova jedinstvenost ogleda se u tome da nigde nisu podizana čitava sela samo za čuvanje, skladištenje i proizvodnju vina. Vinova loza se u ovom kraju gaji, kažu, jos iz doba Rimljana. Nedaleko od sela nalazi se Rimsko nalazište Rujevica, koje još uvek leži neistraženo.

 

Svi iz udruženja bave se vinogradarstvom i željni su da nastave tradiciju svojih predaka.

 


Rajačke pivnice postale su prava turistička atrakcija, a nalaze se i na preliminarnoj listi UNESCO kulturne baštine. Ovim festivalom, kako kažu članovi udruženja, nadaju se da će u velikoj meri pomoći da se  turizam uzdigne na neki veći i ozbiljniji nivo, kakav ovakav lokalitet i zaslužuje. Međutim, njihove snove o turizmu koče razne stvari koje su neophodne ukoliko želite da se bavite turizmom.

 

Iz udruženja kažu da već tri godine čekaju da Opština Negotin odobri i započne projekat za infrastrukturu na Rajačkim Pivnicama za koji je Nemačka organizacija GIZ već odvojila sredstva. GIZ takođe, u okviru projekta Eu za kulturno nasleđe i turizam, finansira i veći deo festivala, kako ove tako i prošle godine.

 


Mladi sa Rajačkih pivnica zovu vas da ih posetite 27. avgusta i doživite magiju Rajačkih pivnica, pod sloganom ,,Dodjite da zajedno beremo grojze u Rajačko lojze!''

 

Нема коментара: