Ovaj vikend, smešten između onog kišnog, maratonskog i nastupajućeg, trudbničko-gurmanskog, po datumu prvomajskom, bio je posvećen beogradskom vikendu vina i hrane pod nazivom Beogourmet. Ovaj hedonistički skup održan je u izložbenoj sali hotela Kraun Plaza u Beogradu.
Organizaciju
 ove vinske manifestacije potpisuje ugledni uvoznik vina, Kuća vina, na 
čelu sa gospodinom Radoslavom Stanišićem. Koncepcijski, program je 
podeljen po danima, te je su u petak nastupili srpsko i vinari iz 
regiona (Mačkov podrum, Jeremić, Virtus, Tonković, Bogdanović, 
Milanović, Plavinci, Podrum Madžić, Udruženje vinara Beograda i Jokić), a
  subotu su obeležile vinske kuće iz sveta, pretežno starog (sa 
impozatnom lepezom vina, različitih cena i kvaliteta, od onih namenjenih
 širokoj publici, do pravih izazova za istinske vinske sladokusce).
Bilo
 je tu i izlagača koji prateću opremu i alat za uspešno konzumiranje 
Bahusovog fermentisanog sokića. Završni dan predstavljao je fuziju 
predhodna dva, dakle arenu u kojoj su vinska koplja ukrstili vinari iz 
zemlje i sveta. Susret domaćih i vinara sa strane trebao je i da posluži
 kao mesto gde će se svako premeri, ali i razmeni iskustva i utiske. 
Deluje prilično korisno, zar ne?
Odmah
 da kažem da sam veliki pobornik objedinjenog, istovremenog izlaganja 
hrane (u smislu delikatesa) i vina. Tako najbolje idu. Mnogi zameraju da
 imamo pregršt vinskih dešavanja, ali iz te gomile će se kvalitetom, 
koncepcijom i organizacijom vremenom održati samo one koje će zadobiti 
podršku publike i proizvođača (vinara). Noćna mora organizatora i slatka
 strepnja vinoljubaca, vinskih eksperata i vinskih analitičara! Tako, da
 ovim putem javno ohrabrujem svaki ovakav poduhvat, koji i pored one 
sadističke srpske izreke (da mi oprosti Udruženje za zaštitu životinja i
 žiri iz EU, odsek pristupni pregovorii):
„Prvi se mačići u vodu bacaju!“,
pokazuje
 zavidan potencijal. Jer vinska dešavanja, treba gajiti uporno i 
strasno, poput vinograda. S vremenom, kao i vina postaće vrhunski. Moram
 da primetim da je, ovom prilikom, naša redovna vinska ekipa bila 
desetkovana, ali koga nema bez njega se može i mora!
Nimalo
 me nije iznenadilo učešće nekih vinarija, „akcijaša“, koje ne žale 
napora da se približe ljubiteljima vina. To su vinarije, koje, kao što 
znate, spadaju u moje omiljene. Očekivao sam još poneku iz ove grupe, 
ali, nema veze, biće još prilika. Zato je tu bila Vinarija Jeremić, koja
 se munjevito približava vinskom tronu. Ni ovaj put nisam odoleo difolt 
sjajnom Mačkovom Portugizeru i plemićkom Jokićevom rozeu proizvedenom od
 sire. No, ono što me uvek zanima su neki vinski noviteti. Bar za mene, 
ograđujem se u startu.
Započinjem,
 lepršavo i pufnasto, sa Vinarijom Emporio (osnovana 2000. godine) i 
poletnim, polusuvim fruškogorskim penušavcem; sortni sastav šardone, 
zahvaljujući kojem je 2007. godine ova vinarija dobila titulu dvorskog 
liferanta.
Emporio
 štafetu predaje Vinariji SRŽ Milanović, koja je svoje vinograde 
smestila u junačkom Lazarevcu. Do vinarije smeštene u oglednom vinogradu
 u selu Šušnjar, delu poznatom pod imenom, Grabovica, dolazi kroz 
jedinstvenu vekovnu čardakliju sa 50 kolekcionih sorti. Sklad i 
harmoniju svojih vina baziraju na tajni spajanja tradicionalnih i 
modernih vrednosti. Vlasniku vinarije,  Rodoljubu Milovanoviću, koji je 
vinom počeo da se bavi kao hobijem, prijatelj je doneo barik bure sa 
porukom:
„Ti si rođen da se baviš vinarstvom!“.
Zato
 se i registrovao 2013. godine i smelo, ali i vrlo uspešno uključio u 
vinsku utakmicu. Dokaz da je Lazarevac, pored Rade Lambade, iznedrio još
 nešto sjajno, pokazuje životna strast ovog posvećenog vinara, koja je 
na svet donela sjanu crvenu kupažu kabernea i vranca GI Iva 2011, vino 
koje vam bombarduje usta aromama crne ribizle, koju je zaveo barik 
hrast. Na red je došao i sjajni pino noar, Darija 2011, koji je zadivio 
Italijane i dobio laskave ocene. Nažalost, rizling i kupažu kabernea i 
merloa, ostavio sam za drugi put.
Jedina
 beogradska vinarija koja proizvodi organska vina, Plavinci iz Grocke 
predstavila nam je Ćilibar 2014, suvo vino modernog stila, boje 
ćilibara. Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia. U razgovoru sa 
vlasnikom vinarije, gospodinom Branislavom Anđelićem, saznajem da je 
panonija dobijena ukrštanjem domaćih divljih sorti i rajnskog rizlinga, 
kroz višedecenijsku selekciju. Odlikuje se otpornošću na bolesti i 
štetočine, te je kao takva bogomdana za organsku proizvodnju. Vino, na 
nosu. donosi note citrusnog voća, i nagoveštava kajsije, sa blagim 
aromomama crvenog grejpfruta u završnici. Naziv mesta u kojem su 
vinogradi i vinarija, Plavinci nastao je krajem XIX veka, kada je ceo 
ovaj kraj bio pod vinogradima. Mornari koji su u zoru plovili Dunavom 
uzvodno, gledali su kako se ovi brežuljci presijavaju u indigo-plavoj 
boji, od plavog kamena kojim su tada prskani vinogradi, pa ga nazvaše 
Plavinci. Etiketu za Ćilibar 2014 oslikala je njujorška umetnica Saba 
Krmpotić. Vinarija godišnje se proizvede oko 3000 flaša. Ova vinarija 
ima i zanimljiv vinski blog na Internet stranici, pa predlažemo da ne oklevate već da je posetite.
Predstavila
 nam se i Vinarija Romansa sa svojom paletom voćnih vina. I odmah 
pronašla svoju publiku. Kao i ljubitelji rakijaške kulture, kojie su 
obradoovale destilerije Dukat  i Sokolova rakija.
Za tradicionalnu srpsku gastronomsku ponudu pobrinuo se Zlatiborac, a za ljubitelje slatkog zalogaja tu su našle ručno pravljene čokolade firme Reel chocolate.
Sledeća
 vinarija, Podrum Madžić, porodična je vinarija koja je sa radom 
započela 2008. godine, na temeljima dugogodišnje tradicije. Kako kaže 
vlasnik vinarije, gospodin Zoran Madžić, diplomirani poljoprivredni 
inženjer, na dva hektara plodne i osunčane zemlje u selu Selevac, 
porodica tka  ljubav i posvećenost u čokote od najboljih autohtonih i 
internacionalnih sorti grožđa, proizvodeći kvalitetna i aromatična 
crvena i bela vina „Milosija“ i „Radosavlje“. Belo vino „Milosija“ do 
berbe 2012. proizvodilo se od 85 % smederevke i 15 % italijanskog 
rizlinga i sovinjona. Berba 2013. donosi preokret u vidu 50 % 
 smederevke i 50 % muskat hamburga. Izuzetno bistro vino, vojničke, 
maslinasto zelene boje, osvežavajućeg ukusa vanile, koji su od 2013. 
godine kriunisani muskatnom aromom. Crveno vino Radosavlje do berbe 
2011.  bilo je akcionarsko društvo prokupca i muskata sa podjednakim 
vlasničkim udelom , da bi im se od 2012. godine pridružio merlo. Merlo 
je izgleda bio gadan igrač, pa je oduvao muskat, te od 2013. godine, 
merlo preuzima  85 % akcija, a prokupac se zadovoljava sai 15 %. 
Godišnji kapacitet Podruma Madžić je oko 5.000 litara vina, kojima 
snabdeva vinoteke, restorane i zaiteresovano građanstvo.
Sledila
 je Vinarija Virtus, moj stari znanac sa vinima koja sam već upoznao 
(sovinjon, sivi pino, prokupac). Odlučio sam da probam Roze 2013, vino 
izuzetne svežine i lepih kiselina, ovečan začinskim notama, kupažu 
kabernea i prokupca. Naravno da nisam odoleo ni egzotici Marselana 
(nastalog u prošlosti, na francuskom tlu iz strasne veze kabernea i 
grenaža). Vino tamne rubin boje sa ljubičastim, kraljevskim prelivima, 
svilenkaste teksture sa izraženom voćnošću i  aromama junskih trešanja, 
zrele kupine, duvana i crne čokolade, nad kojima stražu čuvaju 
baršunasti tanini.
Vinska
 saobraćajnica logično me je, nesvesno, dovela i do mog, starog 
prijatelja, Ace Popovića. Jednog sjanog čoveka i vinara. Od njegovih 
odličnih vina poput kabernea i merloa, izabrao sam treće; pti verdo. Ovo
 vino, na neko vreme, zaboravljeni bordovski vinski začin i  stari 
drugar sire (širaza),  svilen prema nepovoljnim vremenskim uslovima, 
 svoju reinkarnaciju naveliko doživljava i u Srbiji. Na moju veliku 
radost! Potentne arome, sa tonovima zemlje, kože, dima i duvana. Na 
ukusu, dozirano  začinski i sa mineralnim tonovima,  a po karakteru 
papren. Volim ga, baš kada se otrgne iz kupaže i  suvereno zavlada 
sredinom vinskog terena. Blagosloveno da je grožđe koje raste u 
Krivajama, u podnožju homoljskih planina! No, nažalost, mora čovek da 
ima granicu i da zna kada da se zaustavi!
Još Jeremićev Kanon, jedno od najboljih srpskih crvenih vina, pa na smotru austrijskog filma. Do, subote i druženja sa stranim izlagačima.
Nastaviće se...


























Нема коментара:
Постави коментар