"Ne podnosim cepidlačenja velikih poznavalaca vina! "
(Hadrijanovi memoari, Margarita Jursenar)
Sa
 bahanalijama smo otpočeli u petak uveče. Ne skačite odmah. Prvobitno su
 bahanalije bile proslave u čast boga Bahusa, na kojima se pilo vino. 
Završavale su se, doduše ljudskim žrtvama i seksualnim orgijama. I danas
 mi istom bogu prinosimo žrtve. bilo u vidu pijanstva ili ljubavnog 
zanosa. Uostalom, u čemu je razlika.
Dakle petak veče, u hotelu 
Grand Casini, sala Diva, druženje s Istranima (Terra Divina). I istarskim
 vinima. Ukus vina i mora, miris čempresa u hladnoj beogradskoj 
decembarskoj noći.
Uveseljavao nas je simpatična grupa Istriana okupljena u bend Gustafi, koji je nastupao, na ovogodišnjem EXIT-u.
Počeli smo s istarskom "Malvazijom" koju karakteriše tradicionalna 
mineralna suvoća i floralna svežina. Vina su pratili ukusni zalogajčići 
iz bogate ponude istarske kuhinje. Sledili su moćni "Terani", a veče je 
krunisalo belo, slatko vino. Na izlazu smo na poklon dobili maslinovo 
ulje i s njim nazdravili pevačici istarske grupe.
Subotu je obeležio 
Salon vina 09. Novost iz vinske kuće Aleksandrović; Regent sjajna kupaža
 Cabernet sauvignon-a i Merlot-a u podjednakom sastavu. Berba 2007. godine. 
Tamno crvena boja sa purpurnim odsjajem. Izražajne arome kupina i 
borovnica, sa toplim tonovima pečenih suvih šljiva i diskretnim notama 
nane. Prednjonepčani ukus je izrazito voćni, osvežavajući. Tanini su 
glatki, a završnica ukusa je veoma energična i podseća na zrele višnje. 
Standardno dobar Trijumf. I standardno dobar Kaberne iz vinarije 
Radovanović. 

Vino sa obronaka Nuja (Côte de Nuites) familije Iželovih (Hugel & Fils www.hugel.com)
 pogotovu sjajni pino noar, godište 1990, berba "Sinovci" krije 
zanimljivu priču. Tamno, moćno vino iz porodice koja se ovim poslom bavi
 od XVII veka svoju slavu je steklo proizvodnjom od navedenog godišta 
kada su "Sinovci" rešili da se oprobaju u proizvodnji crvenih vina, 
posebnu pažnju posvetivši vinifikaciji. Naravno i odlični 
Gewurztraminer. 
Iz Toskane, sa vidikovca iznad sela Gajole, 
stigla su nam vina s imanja Kapanela. Podrum je duboko ukopan u 
krenjačku stenu. Šardone 2007. boje slame sa zlatno-kristalnim odsjajem, s
 voćnim aromama breskava i citrusnog voća i naznakama badema i tosta. 
Završnica je jasna i duga sa tonovima vanile i nagoveštajem krušaka. 
Kjatni klasiko 2005. s 95 % sanđovezea, boje rubina s purpurnim odsjajem
 ima intezivnu aromu tosta, kafe, čokolade i šumskog voća koje se 
prepliću s aromama mahovine, mirođije i smreke sa snažnim taninima.  

Želite
 saznati tajne Sicilije, misterioznog i čuvenog italijanskog ostrva. 
Zapamtite samo nedaleko od Paletma, Taska d'Almerita, vinnsak 
kuća grofa od Almerite. Belo vino Diamante Passito 2007 dobijeno metodom
 (passito, tj isušeno grožđe na čokotu) od muskata i aromantičnog 
traminca. Raskošne arome meda, suvog grožđa, dunja i kandiranog voća 
zaokuženo osvežavajućiom notama ruzmarina i žalfije. Dobro izbalansirano
 sa voćno-medenom završnicom. Roso del Konto prvo veliko sicilijansko 
vino, od autohtonih sorti nero d'avola, s dominantnim aromama višanja 
malina i džema od borovnica, s diskretnim notama oraha, cimeta, vanile, 
nane i listova duvana.

Brunelo
 di Montalćino je čist sanđoveze odležao 29 meseci u hrastovoj buradi. 
Procenat alkohola:14,5 %. Otvoreno vino opuštajućih tanina sa dubokom 
aromom višnje, maline i cimeta s dugomm završnicom. Vino je proglašeno 
za najbolje na svetu 2001. godine. Imao sam čast da ga degustiram.

Prateće
manifestacije bile su degustacije oko dvadesetak italijanskih sireva 
Zanetti uz Kaberne i Sovinjon., kao i DOP selekciju polutvrdih sireva. 
Najviše su mi se svideli zreli i slani sirevi Grana Padano i Pecorino, 
kao i kremasti Bra. Pecorino je jedan od najstarijih sireva, još od 
najstarijih vremena od ovčijeg sira. Sir Castelmagno zaštićenog porekla 
iz Pijemonta, a proizvodi se od 1277. godine isključivo od kravljeg 
mleka.

Simpatična francuska porodica srpskog porekla predstavili su nam vina kuće Olivera Bernarda- Domane de Chevalier (www.domainedechevalier.com)
 Da bi vino moglo da završi pod ovim imenom mora da se složi pet 
ocenjivača. Ako ne dobijamo L'Espirit de Chevalier. Ovde je već nestalo 
brusketa, al' smo imali naklonost somelijera i ženskog dela naše 
testerske grupe. 

Нема коментара:
Постави коментар