"Ne podnosim cepidlačenja velikih poznavalaca vina! "
(Hadrijanovi memoari, Margarita Jursenar)
Sa
bahanalijama smo otpočeli u petak uveče. Ne skačite odmah. Prvobitno su
bahanalije bile proslave u čast boga Bahusa, na kojima se pilo vino.
Završavale su se, doduše ljudskim žrtvama i seksualnim orgijama. I danas
mi istom bogu prinosimo žrtve. bilo u vidu pijanstva ili ljubavnog
zanosa. Uostalom, u čemu je razlika.
Dakle petak veče, u hotelu
Grand Casini, sala Diva, druženje s Istranima (Terra Divina). I istarskim
vinima. Ukus vina i mora, miris čempresa u hladnoj beogradskoj
decembarskoj noći.
Uveseljavao nas je simpatična grupa Istriana okupljena u bend Gustafi, koji je nastupao, na ovogodišnjem EXIT-u.
Počeli smo s istarskom "Malvazijom" koju karakteriše tradicionalna
mineralna suvoća i floralna svežina. Vina su pratili ukusni zalogajčići
iz bogate ponude istarske kuhinje. Sledili su moćni "Terani", a veče je
krunisalo belo, slatko vino. Na izlazu smo na poklon dobili maslinovo
ulje i s njim nazdravili pevačici istarske grupe.
Subotu je obeležio
Salon vina 09. Novost iz vinske kuće Aleksandrović; Regent sjajna kupaža
Cabernet sauvignon-a i Merlot-a u podjednakom sastavu. Berba 2007. godine.
Tamno crvena boja sa purpurnim odsjajem. Izražajne arome kupina i
borovnica, sa toplim tonovima pečenih suvih šljiva i diskretnim notama
nane. Prednjonepčani ukus je izrazito voćni, osvežavajući. Tanini su
glatki, a završnica ukusa je veoma energična i podseća na zrele višnje.
Standardno dobar Trijumf. I standardno dobar Kaberne iz vinarije
Radovanović.
Vino sa obronaka Nuja (Côte de Nuites) familije Iželovih (Hugel & Fils www.hugel.com)
pogotovu sjajni pino noar, godište 1990, berba "Sinovci" krije
zanimljivu priču. Tamno, moćno vino iz porodice koja se ovim poslom bavi
od XVII veka svoju slavu je steklo proizvodnjom od navedenog godišta
kada su "Sinovci" rešili da se oprobaju u proizvodnji crvenih vina,
posebnu pažnju posvetivši vinifikaciji. Naravno i odlični
Gewurztraminer.
Iz Toskane, sa vidikovca iznad sela Gajole,
stigla su nam vina s imanja Kapanela. Podrum je duboko ukopan u
krenjačku stenu. Šardone 2007. boje slame sa zlatno-kristalnim odsjajem, s
voćnim aromama breskava i citrusnog voća i naznakama badema i tosta.
Završnica je jasna i duga sa tonovima vanile i nagoveštajem krušaka.
Kjatni klasiko 2005. s 95 % sanđovezea, boje rubina s purpurnim odsjajem
ima intezivnu aromu tosta, kafe, čokolade i šumskog voća koje se
prepliću s aromama mahovine, mirođije i smreke sa snažnim taninima.
Želite
saznati tajne Sicilije, misterioznog i čuvenog italijanskog ostrva.
Zapamtite samo nedaleko od Paletma, Taska d'Almerita, vinnsak
kuća grofa od Almerite. Belo vino Diamante Passito 2007 dobijeno metodom
(passito, tj isušeno grožđe na čokotu) od muskata i aromantičnog
traminca. Raskošne arome meda, suvog grožđa, dunja i kandiranog voća
zaokuženo osvežavajućiom notama ruzmarina i žalfije. Dobro izbalansirano
sa voćno-medenom završnicom. Roso del Konto prvo veliko sicilijansko
vino, od autohtonih sorti nero d'avola, s dominantnim aromama višanja
malina i džema od borovnica, s diskretnim notama oraha, cimeta, vanile,
nane i listova duvana.
Brunelo
di Montalćino je čist sanđoveze odležao 29 meseci u hrastovoj buradi.
Procenat alkohola:14,5 %. Otvoreno vino opuštajućih tanina sa dubokom
aromom višnje, maline i cimeta s dugomm završnicom. Vino je proglašeno
za najbolje na svetu 2001. godine. Imao sam čast da ga degustiram.
Prateće
manifestacije bile su degustacije oko dvadesetak italijanskih sireva
Zanetti uz Kaberne i Sovinjon., kao i DOP selekciju polutvrdih sireva.
Najviše su mi se svideli zreli i slani sirevi Grana Padano i Pecorino,
kao i kremasti Bra. Pecorino je jedan od najstarijih sireva, još od
najstarijih vremena od ovčijeg sira. Sir Castelmagno zaštićenog porekla
iz Pijemonta, a proizvodi se od 1277. godine isključivo od kravljeg
mleka.
Simpatična francuska porodica srpskog porekla predstavili su nam vina kuće Olivera Bernarda- Domane de Chevalier (www.domainedechevalier.com)
Da bi vino moglo da završi pod ovim imenom mora da se složi pet
ocenjivača. Ako ne dobijamo L'Espirit de Chevalier. Ovde je već nestalo
brusketa, al' smo imali naklonost somelijera i ženskog dela naše
testerske grupe.
Нема коментара:
Постави коментар