понедељак, 16. новембар 2015.

Da li ste na Vi sa Vinjakom?




 

Da li ste znali da je Vinjak, srpski odgovor na francuski Konjak, pre II svetskog rata bio zaštićen pod tim imenom. Naime, predratni vinar iz Šljivova, Župa, Dragoljub Marković, deda Koste Botunjca,  napravio je prvi vinjak još davne 1921. godine.

 

Sticajem životnih okolnosti, Dragoljub Marković (1890 – 1970.) se školovao u Bordou u Francuskoj, gde je otkrio sve tajne proizvodnje vina. Radio je kod, tada, najvećeg proizvođača belih vina “Deskas Pjer i sinovi”, gde je naučio sve i o proizvodnji konjaka.

"Kada se vratio u Srbiju, počinje da proizvodi po istoj recepturi konjak, čije je ime zaštićeno, a pošto se pravi od vina, daje mu naziv vinjak"

kaže Dragoljubov unuk Branislav Marković. Kao dokaz da je baš njegov deda tvorac vinjaka, Marković navodi knjigu u kojoj su svi ekskluzivni restorani i hoteli Beograda, Sarajeva, Barselone, Beča, kao i ceo diplomatski establišment Kraljevine Jugoslavije, koji su se snabdevali upravo iz vinskog podruma Dragoljuba Markovića. Branislav kaže da je dedina krilatica bila:

„Budi zadovoljan onim što imaš, bićeš zadovoljan onim što nemaš“.

Dragoljub Marković je posle II svetskog rata osuđen kao neprijatelj naroda i države. Branislav kaže da je vlast njegovoj porodici nakon rata oduzela sve: bačve, vinske podrume, magaze, zemlju, vinograde, kuću i svo pokućstvo, pa čak i hranu i odeću. Rehabilitovan je posle 37 godina od smrti odlukom Okružnog suda u Kruševcu.

 

Нема коментара: