понедељак, 30. новембар 2015.

Prva decenija - X SAJAM ETNO HRANE I PIĆA



 

Beogradski etno sajam hrane i pića slavi deseti rođendan! Čestitam! Time je ova gastronomsko-enološka manifestacija uspešno uskočila u istorijski kalendar (uspešno nasledivši nekadašnji Novogodišnji vašar, koji je baš u ovoj hali nudio sve što gladan i žedan ište (a takvi smo odvajkada bili i bićemo!). Pa eto nek i padne sneg, ako već mora, al’ da smo bar siti!

 

Etno sajam sam pratio od kolevke i neke već veterane na vinskoj sceni baš tamo upoznao. Ono što me se ovde dopada je to što ovde imate sve i od vina i rakije, preko mesnih i sirnih do slatkih poslastica. Samo mašta vas sputava. 


Od vinarija predstavili su nam se Matalj, Nagy-Sagmeister, Despotika, Kovačević, Aca Popović, Nikolas Wines, Rajačke pimnice, Dimitrijević (Lazarevac), Toplički vinogradi, Milosavljević, Bogunović.

 

Kvalitet vina je oscilirao, ali entuzijazam nije nedostajao, a to je najvažnije. Ostalo dođe sa vremenom. Posebno raduje prisustvo većeg broja etiketa sa egzotičnim, autohtonim sotama. 

 

Ono što posebno raduje je podatak kojim se vinari hvale da su sve količnine bagrine, začinka, tamjanike i crne tamjanike sada na nekom boljem mestu. Kod vinoljubaca!


 Našao se tu i okačen i poneki etno minić koji je čekao buduću veselu vlasnicu. 


A i za čašu se pronašao zanimljiv kožni halter. Neko nosi ispod pazuha utoku, a neko oko vrata vinsku čašu!

 

A pratnja: čarolija tavana i pušnica, peglana kobasica i kulen, a tek čvarci frtalj, dva, pa sirevi od svega što može da se pomuze, kačkavalji, srpski halumi, čokolade i marcipani, kompoti i džemi, a 'ajd' odo' ja da nešto čalabrcnem!


A vi mi ostajte zdravo i živo!

 

Нема коментара: