Beogradski etno sajam hrane i pića slavi deseti rođendan!
Čestitam! Time je ova gastronomsko-enološka manifestacija uspešno uskočila u
istorijski kalendar (uspešno nasledivši nekadašnji Novogodišnji vašar, koji je
baš u ovoj hali nudio sve što gladan i žedan ište (a takvi smo odvajkada bili i
bićemo!). Pa eto nek i padne sneg, ako već mora, al’ da smo bar siti!
Etno sajam sam pratio od kolevke i neke već veterane na
vinskoj sceni baš tamo upoznao. Ono što me se ovde dopada je to što ovde imate
sve i od vina i rakije, preko mesnih i sirnih do slatkih poslastica. Samo mašta
vas sputava.
Od vinarija predstavili su nam se Matalj, Nagy-Sagmeister,
Despotika, Kovačević, Aca Popović, Nikolas Wines, Rajačke pimnice, Dimitrijević
(Lazarevac), Toplički vinogradi, Milosavljević, Bogunović.
Kvalitet vina je oscilirao, ali entuzijazam nije nedostajao,
a to je najvažnije. Ostalo dođe sa vremenom. Posebno raduje prisustvo većeg
broja etiketa sa egzotičnim, autohtonim sotama.
Ono što posebno raduje je
podatak kojim se vinari hvale da su sve količnine bagrine, začinka, tamjanike i
crne tamjanike sada na nekom boljem mestu. Kod vinoljubaca!
Našao se tu i okačen i poneki etno minić koji je čekao
buduću veselu vlasnicu.
A i za čašu se pronašao zanimljiv kožni halter. Neko
nosi ispod pazuha utoku, a neko oko vrata vinsku čašu!
A pratnja: čarolija tavana i pušnica, peglana kobasica i
kulen, a tek čvarci frtalj, dva, pa sirevi od svega što može da se pomuze,
kačkavalji, srpski halumi, čokolade i marcipani, kompoti i džemi, a 'ajd' odo'
ja da nešto čalabrcnem!
Нема коментара:
Постави коментар